czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kofta indyjska w sosie śmietanowo-pomidorowym

14
06
2019

Kofta indyjska – zdecydowanie moje smaki. Kuchnia indyjska jej aromat numer jeden na mojej liście. Kofta to danie które najczęściej zamawiałam w knajpce Green Way i gdyby nie to że znajoma wrzuciła zdjęcie na insta dotarło do mnie, że można zrobić sobie w domku, jak większość rzeczy zresztą… A zatem Kofta indyjska w sosie śmietanowo-pomidorowym, przepis podobno oryginalny z Green Way – jest przepyszna! Ja robię najczęściej z sera paneer, ale czasem również z serka typu włoskiego i jedna i druga jest przepyszna! Musicie spróbować! 😉

Składniki na Koftę (18-20 kulek):

  • Ser Paneer (lub serek typu włoskiego) – 500 g;
  • Mąka pszenna – 2-3 łyżki;
  • Papryka czerwona- 1 szt. ;
  • Kolendra mielona – 1 łyżeczka;
  • Chilli – 0,5 łyżeczki;
  • Sól – 1 łyżeczka (płaska).

Przygotowanie:

Ser rozgniatamy, dodajemy do niego mąkę (jeżeli ser Paneer wówczas mniej mąki, przy serku typu włoskiego mąki więcej), następnie dodajemy startą na tarce paprykę i przyprawy. Wszystko zagniatamy energicznie, formułujemy kulki i obtaczamy w mące. Tak przygotowane Kofty władamy do lodówki na ok 60-90 minut. Po tym czasie każdą kuleczkę smarujemy olejem (ma na rękę wylewam odrobinę i tak obtaczam kulki). Ułożone na papierze do pieczenia kofty wkładamy do piekarnika  i pieczemy w 220-230 stopniach. Gdy się zarumienią są gotowe!

Składniki na sos:

  • Olej – 25 ml;
  • Wiórki kokosowe – 25 ml;
  • Koncentrat pomidorowy – 100 ml;
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka;
  • Pieprz – 1/4 łyżeczki;
  • Imbir – 1 łyżeczka;
  • Kminek mielony – 1 łyżeczka;
  • Chilli – 1/2 łyżeczki;
  • Czosnek – 1 łyżeczka;
  • Kolendra mielona – 1 łyżeczka;
  • Śmietana 18% – 200 ml;
  • Sól – 1 łyżeczka (płaska).

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy wiórki (zmniejszamy gaz żeby się nie spaliły), dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Odstawiamy garnek i studzimy. Po tym czasie dodajemy: pieprz, imbir, kminek mielony, chilli, czosnek i kolendrę mieloną. Wszystko mieszamy i wstawiamy na mały ogień – dodajemy śmietanę – mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Na koniec dodajemy sól i doprawiamy do smaku.

Kofty podajemy z sosem, surówką i ryżem.

Smacznego!

 

Napisz swoją opinię