czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

PRZELICZNIK KUCHENNY

PŁYNY

Mleko

  • 1 szklanka = 250 ml
  • 1 łyżka = 15 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

Olej

  • 1 szklanka = 225 g
  • 1 łyżka = 15 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

Śmietana 30% do ubijania

  • 1 szklanka = 270 g
  • 1 łyżka = 16 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

Śmietana 18%

  • 1 szklanka = 230 g
  • 1 łyżka = 12 g
  • 1 łyżeczka = 4 g

Wino

  • 1 szklanka = 250 ml
  • 1 łyżka = 15 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

MĄKI

Mąka pszenna (zwykła, jasna, typ 550)

  • 1 szklanka =  170 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Mąka pszenna chlebowa (typ 750)

  • 1 szklanka =  150 g
  • 1 łyżka = 9 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Mąka pszenna razowa (typ 2000)

  • 1 szklanka =  145 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Mąka żytnia chlebowa (typ 720)

  • 1 szklanka =  145 g
  • 1 łyżka = 9 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Mąka żytnia razowa (typ 2000)

  • 1 szklanka =  120 g
  • 1 łyżka = 8 g
  • 1 łyżeczka = ~3 g

Mąka orkiszowa razowa (typ 2000)

  • 1 szklanka =  150 g
  • 1 łyżka = 9 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Mąka ziemniaczana

  • 1 szklanka =  200 g
  • 1 łyżka = 12 g
  • 1 łyżeczka = 4 g

CUKIER itp.

Cukier

  • 1 szklanka =  240 g
  • 1 łyżka = 14 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

Cukier puder

  • 1 szklanka =  170 g
  • 1 łyżka = 12 g
  • 1 łyżeczka = 4 g

INNE

Otręby pszenne

  • 1 szklanka =  105 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Mak suchy

  • 1 szklanka =  160 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Kakao gorzkie

  • 1 łyżka = 8 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Wiórki kokosowe

  • 1 szklanka = 115 g
  • 1 łyżka = 8 g

Kasza manna

  • 1 szklanka =  190 g
  • 1 łyżka = 12 g
  • 1 łyżeczka = 4 g

Bułka tarta

  • 1 szklanka = 150 g
  • 1 łyżka = 8 g

Ryż suchy

  • 1 szklanka = 225 g
  • 1 łyżka = 14 g

Sól

  • 1 łyżka =19 g
  • 1 łyżeczka = 7 g

Żelatyna

  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

INNE MIARY

  • jaja: 1 jajko ( średniej wielkości) = 50 g
  • drożdże: 5 g drożdży suszonych = 10 g drożdży świeżych, przy zamianie drożdży suszonych na świeże trzeba suszone razy dwa
  • zakwas: 60 g zakwasu to 3 łyżki lub 2 mocno kopiaste
  • masło: kostka masła zazwyczaj ma 200 g, margaryny 250 g, a masło osełka 300 g