czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Barszcz czerwony

06
11
2011

Kto jest zwolennikiem Barszczyku Czerwonego Instant, ręka do góry! Ja! Ja! Ja! Ale nie nie mój mąż na pewno tej ręki nie podniesie. Dlatego też w to piękne niedzielne przedpołudnie musiałam zakasać rękawy i do garów 🙂 Przepis Pani Magdy Gessler, nieco zmodyfikowany. Kolor piękniejszy niż w reklamie! Troszkę to trwało, choć tak naprawdę samo się robi. Do tego pyszne ziemniaczki pieczone lub gotowane.. mniam mniam

Ach jeszcze słówko dla zwolenników Instant… warto było pogotować 😉

 

Składniki:

  • 12-15 średnich buraków,
  • 3 marchewki,
  • pietruszka (korzeń),
  • kawałek selera,
  • mała cebulka,
  • pieprz (ok 10 ziarenek),
  • sól,
  • ziele angielskie (6 ziarenek),
  • liść laurowy(2,3)
  • majeranek,
  • kostka rosołowa,
  • ocet (2 łyżki)
  • suszone grzyby (jeśli ktoś lubi)

Wykonanie:

Wszystkie warzywa obrać.  Następnie wstawiamy je do gotowania, buraczki kroimy  w plastry

pozostałe warzywa w całości.  Dodajemy liść, ziele, majeranek, kostkę rosołową, pieprz, grzyby

(jeżeli ktoś lubi) . Zalewamy to wodą, ale tylko tak aby zakryć buraczki. W momencie jak woda

zacznie się gotować dodajemy 2-3 łyżki octu. Wszystko to gotujemy przez około godziny.

Następnie odcedzamy warzywa.Na koniec jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy.

Najlepiej smakuje jak troszkę wystygnie.

Smacznego!!!

 

 

 

Napisz swoją opinię