czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Krewetki w winnym sosie

01
06
2013

Krewetki, hmm… i co by tu o nich napisać, no właśnie i tu jest problem. Bo ja moi mili tych krewetek nawet nie próbowałam. Od razu wyjaśniam dla niewtajemniczonych, nie że tak źle wyglądały, nie mogę po prostu chwilowo takich rzeczy. Choć w sumie to nie wiem, do końca czy one szkodzą, muszę sprawdzić … już wiem, wujek Google pomógł. Krewetki uczulają, więc moje drogie matki karmiące to nie dla was, i nie dla mnie, ale czego się nie robi dla Męża… póki co jeszcze się robi, więc chyba nie jest źle 😉 na koniec tego chaotycznego wstępu tylko dodam, że wszystkim smakowało, a wy musicie spróbować.

 

Składniki:

  • 500g  mrożonych krewetek,
  • makaron tagliatelle,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1/4 kostki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 120 ml białego wina wytrawnego,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,

Przygotowanie:

Tym razem nie obierałam krewetek gdyż kupiłam mrożone, ale świeże najlepsze podobno. A zatem moje rozmroziłam i osuszyłam na ręcznikach papierowych.  Na patelni rozgrzewamy olej (lub oliwę) z masłem, dodajemy starty czosnek . Smażymy  na małym ogniu do czasu, aż czosnek zacznie się lekko rumienić.  Dodajemy krewetki i pietruszkę. Teraz dodajemy wino i czekamy aż się nam zredukuje. Teraz dodajemy śmietankę. I dusimy ok 10 minut.  Sos jest gotowy.  Pozostaje tylko ugotować makaron.W tym wypadku (podobnie jak ostatnio) był to tagliatelle, do tego wyjątkowo szparagi i gotowe!!!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię