czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Makaron Tagliatelle w pomidorowym sosie z krewetkami

15
02
2013

Po przeczytaniu samego tytułu ma się ochotę zjeść nieprawdaż? Choć w sumie nie każdy przepada za krewetkami. Jeżeli o mnie chodzi to na pewno nie jestem aż takim smakoszem, żeby zajadać je codziennie, ale od czasu do czasu mam ochotę na coś takiego… hmm.. nie z naszej polskiej tradycyjnej kuchni. Kiedyś trzeba było się udać do dobrej restauracji, ale w dzisiejszych czasach tego typu dania i składniki do nich mamy na wyciągnięcie ręki. I tak też było w moim przypadku, telewizja, reklama, Pascal i Okrasa,  lidl i stałam się posiadaczką 4 opakowań gotowanych krewetek! Wydawać by się mogło, że będzie to skomplikowane i zajmujące dużo czasu danie, ale tu was zaskoczę. Gdyby nie to, że obierałam krewetki, całość, niecała godzinka!

 

Składniki:

  • 800g gotowanych krewetek (jeżeli weźmiemy już obrane, mrożone to połowa)
  • makaron tagliatelle,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 500ml gęstego przecieru pomidorowego z kartonu,
  • 120 ml białego wina wytrawnego,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • Papryka słodka,
  • chilli,
  • 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

Przygotowanie:

Pierwsza rzecz którą się zajęłam to obranie krewetek, a konkretnie pozbycie się główki i pancerza, pozostawiamy tylko ogonek. Przypuszczam że zdecydowanie wygodniej jest kupić, ugotowane krewetki ale zamrożone, wówczas są one obrane i należy je tylko rozmrozić. Na patelni rozgrzewamy olej (lub oliwę) z masłem, dodajemy starty czosnek i pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę. Smażymy  na małym ogniu przez  do czasu, aż czosnek zacznie się lekko rumienić. Wtedy dodajemy przecier pomidorowy i wlewamy  wino. Doprawiamy solą, słodką papryką i chilli wedle własnego uznania. Ja dodaję jeszcze pół małej łyżeczki cukru. Gotujemy przez 10-15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Ja w tym momencie przelewam sos z patelni do garnka, tak mi wygodniej. Dodajemy obrane krewetki i pietruszkę. Gotujemy kolejne 10-15 minut. Na koniec dodajemy śmietankę. Sos jest gotowy. Ja nie podawałam od razu postał sobie ze dwie godzinki. Ale przypuszczam, że to większego znaczenia nie miało. Pozostaje tylko ugotować makaron. Wyłożyć na talerz i zajadać!!!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię