czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Placek po Węgiersku, Góralsku, Zbójnicku

25
09
2013

No właśnie. Czy to  jest placek po węgiersku, chyba nie. Po góralsku, nie wiem. Po zbójnicku, hmm… Myślę że jest to po prostu Placek po Mojemu.

Placek ziemniaczany  +  sosik  =  Pychota! Zawsze byłam dobra z matematyki 😉 Jedno z ulubionych dań mojej siostry, mam nadzieję że nie zawiodłam.

PLACKI

I tu w tym miejscu muszę powiedzieć że przepis i sposób przygotowania już są, więc odsyłam : PLACKI.

SOS DO PLACKÓW

Składniki:

  • 2 papryki,
  • 2 cebule,
  • 1 duża pierś z kurczaka,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 2 pomidory,
  • 2 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • chilli,
  • 2-3 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki śmietany,
  • woda,

Przygotowanie:

Zaczynamy od cebuli, kroimy w pióra, następnie papryki kroimy w kostkę (tylko taką większą). I podsmażamy na maśle. Jak papryka zacznie robić się miękka, przekładamy do garnka. Teraz kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na patelni doprawiając go solą, pieprzem i przede wszystkim papryką słodką. Gdy odparuje woda, do garnka. teraz pieczarki, ja ich nie obieram jedynie dokładnie myje i kroję tak jak na zdjęciu. Na patelnię masełko, i pieczarki i smażymy. Doprawiamy solą , papryką słodką i chilli wedle uznania. Gdy woda odparuje do garnka. Dwa pomidory obieramy ze skóry i kroimy w drobną kosteczkę. I do garnka. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, wlewamy 0,5-1 szklanki wody i gotujemy przez około 20 minut. Gdy wszystko się „przegryzie”, robimy sosik. Mąki mieszam ze sobą, dodaję odrobinę zimnej wody. Mieszam tak żeby nie było grudek. Teraz dodaję śmietanę i jeszcze raz mieszam. Teraz odrobinę sosu, a na koniec wszystko dodaję do garnka. Mieszam i sos gotowy. Można jeszcze doprawić do smaku.

Na dużego placka, wykładamy sosik. No i cóż Zajadamy!

Smacznego!!!

Komentarze 2 komentarze

Bardzo dobry sos. Mało skomplikowany, a naprawdę smaczny. Dzięki za przepis 🙂

Cieszę się że Tobie również smakował. Polecam resztę przepisów 😉

Napisz swoją opinię