czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kluski Śląskie

10
02
2013

Tak kluseczki, zdecydowanie to jest coś co lubię najbardziej! Zresztą, pisałam o tym już nie raz. Kluski śląskie nie są tu żadnym wyjątkiem, ba są na bardzo wysokiej pozycji numer dwa 😉 Robi się się błyskawicznie, a zajada chyba jeszcze szybciej!

 

Składniki :

  • ok 6-8 ziemniaków,
  • mąka ziemniaczana,
  • 1 jajko,
  • sól,

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu  przeciskamy przez praskę minimum dwa razy (ja to robię trzy razy).  Po wystygnięciu, ziemniaki przekładamy do miski, masę wyrównujemy i dzielimy na 4 części, jedną ćwiartkę ziemniaków wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej. Wbijamy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Kluski  gotujemy w lekko osolonej wodzie (ja dodaję do wody 2-3 łyżki oleju). Gdy woda się gotuje, wrzucamy kluski i od momentu zagotowania (wypłynięcia klusek na powierzchnię) gotujemy na małym ogniu 2 minutki. Gotowe!

Życzę Smacznego!!!

Napisz swoją opinię