czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Zapiekanka ziemniaczana

24
10
2011

Hmm, bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Polecam szczególnie dla miłośników ziemniaków (takich jak moja siostra 😉 ) Jak nie macie ochoty bawić się z sosem można użyć gotowego jak na przykład ” Pomysł na…” (choć zaznaczam że nie jest taki pyszny). Do dzieła!!!

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków (około)
  • 30dkg pieczarek
  • 20 dkg mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • pieprz
  • papryka ostra, papryka słodka
  • sól

Wykonanie:

Cebule pokroić w kostkę zeszklić na patelni, dodać do niej pokrojone w kosteczkę pieczarki. Mięso mielone podsmażyć i dodać do pieczarek i cebuli. Wszystko doprawić solą, pieprzem i papryką. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki (jak będą za grubo pokrojone będą się długo piekły). Dno naczynia smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Układamy ziemniaki pokrojone w plasterki. Następnie kładziemy warstwę mięsa i pieczarek. Polewamy sosem. Układamy drugą warstwę ziemniaków, na to mięso i sos. Na koniec ostatnia warstwa ziemniaków i reszta sosu. Piec w rozgrzanym piekarniku 180°C około 60minut. Gdy ziemniaki będą już miekkie posypujemy zapiekankę serem żółtym.

SOS:

Składniki:

  • Śmietana (mała)
  • Koncentrat pomidorowy (średni)
  • Łyżka masła
  • Sól, pieprz
  • Bazylia

Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy przecier, mieszamy. Dodajemy śmietanę, pieprz i sól. Na koniec gotowania możemy dodać trochę bazylii (ja daję świeżą).

Smacznego!!!

Polecam również Zapiekankę Ziemniaczaną z Cukinią!!!

 

Komentarze (1)

Potwierdzam, przepis jest naprawdę prosty a danie pyszne, sprawdziłam. Dzięki za dokładny opis wykonania.
A i poproszę o więcej takich przepisów, gdzie królują ziemniaki:)
Pozdrawiam autorkę:)

Napisz swoją opinię