czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

„OPONKI”

20
01
2013

Postawmy na stole, pyszny serniczek, ciasto z kremem, czy nawet kolorowy tort. A obok tego wszystkiego najprostsze na świecie Oponki Serowe. I proszę kto mi powie po co sięgnie nasze dziecko? Moje bez wątpienia po Oponka (a właściwie po kuleczkę, bo robiąc oponki środki też smażę, moja Zuzia je po prostu uwielbia). Nie ma się co dziwić, ja sama w pierwszej kolejności sięgnęłabym po ten niezapomniany z dzieciństwa smakołyk 🙂 Robi się je nie tylko w bardzo prosty, ale również bardzo szybki sposób.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 0,5kg twarogu (tłusty, półtłusty),

Wykonanie:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy jajka, śmietanę, sodę i cukier. Twaróg przeciskamy przez praskę (ja czasami po prostu rozgniatam w rękach). Dodajemy do mąki. Ze wszystkiego zagniatamy ciasto. Czasem (zależy to od twarogu trzeba dodać jeszcze mąki, ale od razu mówię im bardziej klejące ciasto, tym oponki lepsze). Kroimy kawałek ciasta, rozgniatamy ręką na tzw. placek, o grubości jakiej kto woli, dla mnie im grubsze tym smaczniejsze. Więc u mnie jest to grubość ok. 1-2 cm. Wycinamy kółka np szklanką, a w środku kieliszkiem, tak żeby powstał oponek. Jak już mówiłam ja środki piekę na koniec. Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju. Ja po wyjęciu wykładam na ręczniki papierowe, żeby troszkę obciekły z tłuszczu. Na koniec można posypać cukrem pudrem i cóż… ZAJADAMY!!!

Napisz swoją opinię