czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Dyniowe ciasteczka owsiane

28
10
2018

Dynia wciąż rządzi 😉  Domowe ciasteczka… no bo któż ich nie lubi 😉 Pyszne, nie wiem czy mogę użyć określenia zdrowe, ale jestem pewna że każda mama która jest na diecie może śmiało sięgnąć po jedno luba dwa 🙂 W mojej wersji są mało słodkie, w oryginale było więcej cukru ale wy zróbcie jak uważacie i jak lubicie 🙂

Składniki (ok 20 ciasteczek):

  • 2 szklanki mąki pszennej (można użyć jaglanej lub ryżowej);
  • 1 łyżeczka sody;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • ¼ łyżeczki soli;
  • 1 ½ szklanki płatków owsianych;
  • 120 g roztopionego masła;
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • ¾ szklanki puree dyniowego
  • ½ szklanka żurawiny
  • ¼ szklanki ziaren słonecznika (w oryginale były orzechy posiekane).

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni (grzanie góra, dół). Na suchej patelni podprażamy płatki owsiane, kilka minut aż się zarumienią. W garnuszku rozpuszczamy masło. 

W jednej misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, sodę, sól, cynamon i na koniec dodajemy płatki owsiane. W drugiej miseczce mieszamy masło, puree dyniowe i cukier. Teraz mieszamy ze sobą mokre i suche składniki, a na koniec dodajemy żurawinę i słonecznik (lub orzechy jak ktoś lubi i może).

Łyżka nabieramy porcję ciasta formujemy kulkę i lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy ok 17-20 minut w nagrzanym piekarniku. Gotowe! 

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię