czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Ciasto Dyniowe

13
10
2017

No moi Kochani… 1,5 roku… Nawet nie wiem kiedy to zleciało. W skrócie cóż mogę powiedzieć cóż się działo…. ciąża, poród i macierzyństwo. Gdyby to było pierwsze dziecko pewnie jakoś bym to wszystko zorganizowała, ale ponieważ to już mój trzeci skarb 🙂 Logistycznie nie podołałam ze wszystkim :-/

Przepraszam za nieobecność, mam nadzieję usprawiedliwioną i działamy dalej.

Dynia : witamina A, B1, B2, B3, C, beta-karoten, wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo, mangan, selen i cynk. Dodatkowo pestki dyni mają działanie przeciw pasożytnicze, są skuteczne przeciwko tasiemcom, owsików oraz robaczycy.

Ale przede wszystkim dynia jest pyszna! Odkrywam ją powolutku a Was zapraszam na przegląd moich kulinarnych przygód z dynią. Na początek Ciasto Dyniowe! 😉

Składniki:

  • 250 g puree z dyni (ok 3/4 szklanki);
  • 3 jajka;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 200 g miękkiego masła;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Na początek puree z dyni – dynię musimy przekroić i oczyścić, następnie pokroić na kawałki, owinąć w folię aluminiową i poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na funkcji góra-dół i pieczemy przez około 45-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia. Zdejmujemy folię i wykrawamy miąższ dyni, który następnie miksujemy na gładką masę. Puree można przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni.
Jeśli puree z dyni chcemy użyć do ciasta, a przy mieszaniu łyżką widzimy wodę, to radzę je jeszcze chwilę pogotować na gazie, aby odparowało i trochę bardziej zgęstniało. Jak puree będzie gęste, to zmniejszy się prawdopodobieństwo powstania zakalca 🙂

Teraz czas na przygotowanie ciasta. Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy cukier i mus z dyni, mieszamy i studzimy. Do wystudzonej masy wbijamy żółtka i mieszamy.  Następnie do masy dodajemy mąkę w trzech partiach mieszając za każdym razem łyżką. Z białek ubijamy pianę, którą dodajemy do ciasta w dwóch partiach mieszając po każdym dodaniu łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy 22cm. Pieczemy w 180°C przez ok 60 minut do suchego patyczka. Oprószamy cukrem pudrem bądź polewamy lukrem…

Smacznego!

 

Komentarze 5 komentarzy

Apetycznie wygląda ciekawe jak smakuje … 😛

Przyjedzie do domu to spróbuje ☺ no chyba, że małe Potworki zjedzą wszystko ?

Zdążyłem, zdążyłem. Dzieciaczki zostawiły i smakowało bardzo. Jest na trzecim miejscu zaraz po czekoladowym i marchewkowym 😉

Nie ma to jak czekoladowe ?

Byłam nastawiona sceptycznie a okazało się, że wyszło pysznie 😉 Ciasto rewelacja, dzięki!

Napisz swoją opinię