czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Szparagi pod beszamelem

26
06
2015

Co prawda sezon na szparagi ma się ku końcowi… ale mimo wszystko może jeszcze się komuś przyda. Ostatnimi laty ich popularność rośnie, nie tylko ze względu na wartości odżywcze, smak, ale również dostępność. Ja akurat wybrałam przepis niezbyt skomplikowany, żeby nie powiedzieć banalny 😉 Szparagi po prostu gotujemy, potem zalewamy beszamelem i zapiekamy w piekarniku. Do tego młode ziemniaczki i na przykład jajko sadzone. Tak sobie właśnie wymyśliłam, a reszcie no cóż smakowało 😉

 

Składniki:

Przygotowanie:

Podobno zielone szparagi nie wymagają obierania, ale ja mimo wszystko obrałam. Ponadto trzeba  obciąć zdrewniałe końcówki.  Najpewniej jest obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Szparagi najlepiej jest gotować w wysokim, wąskim garnku, na stojąco tak, aby główki wystawały powyżej gotującej się wody. Główki są najdelikatniejsze i wystarczy jak zmiękną pod wpływem pary. Istnieją również specjalne garnki do gotowania szparagów. Są one właśnie wąskie, wysokie i z sitkiem w środku dla łatwiejszego wyciągnięcia szparagów z wody.  Natomiast jeżeli o mnie chodzi wystarczył zwykły garnek (nie aluminiowy). W ostateczności można ugotować szparagi na leżąco i tak też było w moim przypadku.  Wstawiłam na gotującą się wodę (osolona wcześniej, z dodatkiem szczypty cukru). Gotowałam ok 10 minut, wszystko zależy od grubości, najlepiej sprawdzać widelcem. Ważne aby ich nie przegotować. W międzyczasie przygotowujemy beszamel. Gdy szparagi są prawie miękkie, wyjmujemy z wody, układamy w naczyniu i zalewamy sosem. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i zapiekamy ok 15-20 minut.

Podajemy z ziemniaczkami z wody i na przykład jajkiem.

Smacznego!!!

 

 

Napisz swoją opinię