czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Sos Beszamelowy

01
02
2013

Hmm… nie wiem co prawda co na temat mojego sosu powiedzieliby mistrzowie kuchni, ja robię właśnie taki i smakuje. Hmm… przynajmniej mnie 😉 A wy? No cóż próbujcie!!!!

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 0,5-1 szklanki mleka ,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę. Mleko podgrzewamy delikatnie w drugim rondelku, a następnie dodajemy po troszku do mąki z masłem. Cały czas mieszamy na wolnym ogniu. Aż zgęstnieje. Teraz jak mamy taką konsystencję jak nam pasuje przyprawiamy, solą, pieprzem  i szczyptą gałki.

 

Napisz swoją opinię