czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Placki Ziemniaczane z łososiem i sosem tatarskim

30
10
2014

Dobry Placek nie jest zły. A zwłaszcza ziemniaczany 😉 Moje dziewczyny uwielbiają, a poza tym minimalizm jeżeli chodzi o składniki, cena przemawiają za tym aby owszem robić jak najczęściej. U mnie najczęściej jadane ze śmietaną, ale nie nie stoi na przeszkodzie aby troszkę pokombinować. I nie mam na myśli tutaj placka po węgiersku, zbójnicku, czy też góralsku. Dziś Placki z wędzonym łososiem i sosem tatarskim. Pomysł zaczerpnięty z wycieczki… będąc bowiem na wycieczce, zatrzymawszy się w jednej gospodzie takież danie zamówiłam, smakowało wybornie stąd też pomysł „Zrób to Sam”. Dla leniuchów oczywiście wystarczy kupić gotowy sos tatarski, łososia, zrobić placki i gotowe. Wersja troszkę trudniejsza sos robimy samemu, niestety nie skusiłam się na wędzenie łososia.. jakby nie mam gdzie 😉 Przepisu na placki nie będę po raz kolejny podawała, gdyż ten się nie zmienia, znajdziecie go TU. Do dzieła 😉

Składniki :

  • ok 4-5 jajek;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • koperek wedle uznania;
  • pół szklanki majonezu;
  • pół szklanki śmietany;
  • 2-3 ogórki kiszone;
  • sól;
  • pieprz.

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Cebulę i ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę. Jajka studzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek ścieramy na tarce, a koperek siekamy. Teraz mieszamy wszystkie składniki: jajka, cebulę, ogórki, majonez, śmietanę. Doprawiamy do smaku. I gotowe!

Placki wykonujemy według przepisu, na ciepłego placka nakładamy sos i na wierzch kładziemy kawałek wędzonego łososia.

Smacznego!!!

 

Napisz swoją opinię