Kuchenne rewolucje czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.

Placki Ziemniaczane

27
02
2013

Dobry Placek nie jest zły :-) Czyż nie? Kiedyś to nie była rewelacja, ot po prostu w niektórych regionach placki ziemniaczane, w niektórych “bliny”. Ot ziemniak i nic więcej, za to teraz, ten kto bywa nad naszym pięknym morzem Bałtyckim, wie, że jest to jeden z przysmaków. Do placka można zrobić sosik i mamy pyszny Placek po Węgiersku. Ja natomiast, najbardziej lubię ze śmietanką i cukrem, co zresztą widać na zdjęciach. Więc gdy zastanawiacie się co tu dzisiaj ugotować, podpowiadam. Placuszki!

 

Składniki :

  • ok 6-8 ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • mąka pszenna,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę obieramy. Teraz trzeba je zetrzeć na tarce. Ja na szczęście od jakiegoś czasu mam urządzenie wielofunkcyjne i nie muszę robić tego ręcznie, choć kiedyś tarka i heja. Ścieramy również cebulę. Teraz musimy odcedzić nadmiar wody. Przerzucamy masę na sitko. Odcedzone ziemniaki  przerzucamy do miski, natomiast z naczynia w którym jest woda z ziemniaków, ostrożnie odlewamy wodę natomiast skrobię która zebrała się na dnie, dodajemy do masy ziemniaczanej. Teraz dodajemy jedno jajko i 2 czubate łyżki mąki pszennej. Solimy i pieprzymy wedle uznania. Mieszamy. I ciasto gotowe. Na patelnię wylewamy olej, i kiedy jest już gorący wykładamy placuszki. Smażymy z jednej i drugiej strony i gotowe! Jak szybko, jak świetnie!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię