czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Babeczki z Truskawkami

16
06
2019

Babeczki z truskawkami –   w sumie powinnam napisać babeczki z owocami, przepis zdaje się być uniwersalny. Robiłam już z truskawkami, rabarbarem, ale borówki i inne owoce zapewne będą tu świetnie pasowały. Jeżeli chodzi o przepis urzekła mnie prostota no i nie oszukujmy się czas wykonania. Idealny zatem dla zapracowanych i zabieganych mamusiek no i Tatuśków też 😉 😛 Ja najczęściej robię bez lukru i posypek, ale jak lubicie proszę bardzo. Na jednym ze zdjęć (babeczki przygotowane na piknik rodzinny w przedszkolu) mamy lukier czerwony 😉

 

Składniki (16 babeczek):

  • 250 g mąki pszennej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 150 g cukru (w oryginale było 170);
  • 2 duże jajka;
  • 120 ml mleka;
  • 100 ml oleju (lub masła roztopionego);
  • Truskawki i Rabarbar – 250 g (lub inne owoce).

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (góra i dół), następnie papilotkami wykładamy formę na muffinki.

Owoce myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.

Do pojemnika wlewamy mleko, olej, jajka i blendujemy. W misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia.

Do suchych składników dodajemy zblendowaną masę i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy owoce. Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy ze sobą.

Nakładamy równe porcje ciasta do papilotek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 25 minut.

Muffinki po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą. Dla mnie zbędny dodatek bo i bez tego są pyszne 😉

Smacznego!!!

Komentarze (1)

Przepis faktycznie szybki a babeczkami sie zajadali 😉

Napisz swoją opinię