czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Piegusek

26
11
2018

Piegusek – przepyszny! Z całą pewnością największe zaskoczenie  tego miesiąca (jeżeli chodzi o ciasta)! Jeszcze chyba nie jadłam tak delikatnego i soczystego ciasta (w kategorii babek oczywiście). Cudowne – z makiem w środku, na bazie białek, a zatem gdy zostanie nam dużo białek, proponuję zamiast bez, którym oczywiście nic nie brakuje, Pieguska! Ja miałam 8 białek i tyle dałam, ale w przepisie była mowa od 6-8 😉 Ponadto można dodać bakalii, u mnie dzieci nie lubią więc jest bez 🙂

Składniki (Forma 30 cm x 10 cm):

  • Margaryna – 250 g;
  • Cukier puder – 100 g;
  • Mąka pszenna – 150 g;
  • Mak suchy – 1 szklanka;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 8 białek.

Wykonanie:

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mak, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy z odrobiną soli.

Do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko mieszamy.

Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku – 40 minut.

Smacznego!!!

 

 

Napisz swoją opinię