czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Bigos z kiszonej kapusty

20
11
2018

Wreszcie to zrobiłam, a raczej Go i  to przez duże G! Nieskromnie powiem, że wyszedł po prostu przepyszny!!! Żeby nie powiedzieć najlepszy jaki jadłam 😛 Ale dość zachwalania, powiem Wam jedno jeżeli nosicie się z zamiarem robienia bigosu to naprawdę warto. Co prawda trochę to trwa… ale mimo wszystko warto zwłaszcza, że potem kilka obiadków mamy z głowy 🙂 Na Święta idealny, a na Sylwestra jeszcze bardziej. Tylko pamiętajcie żeby użyć kapusty kiszonej, a nie kwaszonej. Do dzieła!

Składniki (garnek 4 l):

  • Kapusta kiszona – 2 kg;
  • Marchewka – 300 g;
  • Mięso wieprzowe – 850 g (u mnie szynka i żeberka);
  • Prawdziwki suszone – 50 g;
  • Kiełbasa wiejska – 500 g;
  • Liście laurowe – 6 szt.;
  • Ziele angielskie – 8 szt.;
  • Pieprz ziarna – 10 szt.;
  • Sól;
  • Cebula – 100 g;
  • Mąka pszenna – 1 łyżka;
  • Olej – 4 łyżki.

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę, lub po prostu na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki oleju i gdy jest już rozgrzany wrzucamy mięso i dokładnie je obsmażamy. W tym czasie suszone grzyby łamiemy na kawałki (lub kroimy). 

Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie prawie miękkie – ok 40 minut.

Do drugiego garnka wkładamy kapustę, lekko odciśniętą, zalewamy wodą tak aby przykryć kapustę i gotujemy ok 45 minut.

Odlewamy wodę z kapusty, oczywiście nie całą ale większość. Dodajemy do kapusty mięso, dokładnie mieszamy i wszystko dusimy ok 40 minut.

Kiełbasę kroimy na kawałki. Połowę pokroiłam w kostkę, drugą połowę na grubsze ok 4 cm kawałki. Podsmażamy na patelni, do momentu aż się ładnie podpiecze,a gdy kapusta i mięso są miękkie dodajemy ją do garnka. Tłuszcz z kiełbasy zostawiamy i nie dodajemy do bigosu. 

Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 20 minut.

Na koniec robimy zasmażkę – cebulkę drobniutko kroimy w kosteczkę, na patelni rozpuszczamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulkę i gdy jest rumiana dodajemy do niej łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy łyżkę stołową wody z bigosu, mieszamy i wlewamy to do garnka, zagotowujemy wszystko.Jeszcze raz dokładnie mieszamy, jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!

Smacznego!!! A jest do czego!!!

 

Napisz swoją opinię