czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Miruna w sosie szpinakowo-pomidorowym

24
03
2018

Bardzo mi smakował Dorsz w delikatnym szpinakowym sosie, ale że nie lubię powtarzać dań, tym razem Miruna, w sosie podobnym, ale jednak innym 🙂 Szpinak i suszone pomidory – podstawa sosiku, który choć na zdjęciach nie wygląda- wyszedł przepyszny! Nie potrafię wybrać, który mi bardziej smakował więc musicie spróbować obu 😉

Składniki (4 porcje):

  • Miruna – dwa płaty (8 kawałków);
  • Szpinak – 250 g;
  • Suszone pomidory – 12 sztuk;
  • Czosnek – 2 ząbki;
  • Bazylia świeża – 2 garści;
  • Sok wyciśnięty z cytryny – 2 łyżeczki;
  • Masło klarowane – 2 łyżeczki;
  • Mąka kukurydziana – 3 łyżki;
  • Mleko 1,5% – 200 ml;
  • Sól;
  • Pieprz cytrynowy – pół łyżeczki;
  • Makaron ryżowy – 200 g.

Przygotowanie:

Rybę przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na chwilę na bok. Szpinak myjemy i kroimy drobno. Czosnek ścieramy na tarce. Pomidory suszone, wraz z bazylią, czosnkiem i 2 łyżkami oleju z pomidorów blendujemy na pastę. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy szpinak – smażymy go ok 5 minut, dodajemy pastę pomidorową i dusimy kolejne 2 minuty. W naczyniu mieszamy mąkę z  mlekiem i dodajemy do sosu. Po dokładnym wymieszaniu zdejmujemy z gazu. Rybę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 10 minut. Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeżeli mamy ochotę możemy danie podać z ulubioną surówką. Gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię