czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Zupa krem z batata i pomidorów

27
02
2018

Delikatny, słodko-kwaśny krem z batata i pomidorów poleca się na mrozy! 🙂 Bo jak wiadomo, nie ma nic lepszego w taką pogodę jak zupka rozgrzewająca. I taka właśnie dzisiaj gości na moim sole. Pyszności! Oczywiście, zamiast batatów (które akurat dość długo zimowały w moim domu), można użyć naszych wspaniałych polskich ziemniaczków 😉

 

Składniki (2 porcje):

  • 0,5 litra wody;
  • 1 duży batat – 100 g;
  • passata pomidorowa – 500 g (można użyć pomidorów z puszki);
  • natka pietruszki – kilka gałązek;
  • koperek świeży – kilka gałązek;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • chilli;
  • oregano;
  • bazylia;
  • pieprz;
  • sól;
  • olej – 1 łyżka.

Przygotowanie:

Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek ścieramy na tarce, natkę i koperek kroimy. Do garnka wlewamy olej i podsmażamy na nim przez chwilę pokrojone w kostkę bataty. Gdy lekko się zarumienią dodajemy wodę, czosnek i gotujemy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową, koperek i natkę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Wszystko blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i chilli do smaku. Jeżeli jest za gęsta, możemy dodać wody według własnych upodobań. Raz jeszcze zagotowujemy i gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię