czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Ryba z pieczarkami i szpinakiem

23
02
2018

Kolejne wspaniałe połączenie – ryba, szpinak i pieczarki. Mogłabym jeść codziennie – wiedzą Ci co mnie znają, Wy możecie raz na jakiś czas 😉 Rybka może być inna, myślę sobie, że łosoś też by tu świetnie pasował, ale decyzja należy do Was.

 

Składniki (1 porcja):

  • dorsz – ok 200 g;
  • cebula – 1 sztuka;
  • pieczarka – 4 sztuki;
  • szpinak – 50 g (2 garści);
  • czosnek – 1 ząbek;
  • sok wyciśnięty z cytryny – 2 łyżeczki;
  • musztarda – 1 łyżka;
  • olej;
  • sól;
  • pieprz;
  • ryż.

Przygotowanie:

Rybę przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie smarujemy musztardą i odstawiamy na chwilę na bok. Szpinak rwiemy na mniejsze kawałki, pieczarki kroimy w plasterki, a czosnek ścieramy na tarce. Na patelni z dodatkiem oleju podsmażamy czosnek, a po chwili dodajemy szpinak i pieczarki i dusimy przez kilka minut. Szpinak z pieczarkami przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nim układamy rybę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Podajemy z ryżem. Gotowe!

Smacznego!

Napisz swoją opinię