czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Krewetki z czosnkiem (a’la Gorgon Ramsay) z grzankami

30
10
2017

Krewetki to na pewno danie nie dla każdego, ale ja nie wiedząc czemu ostatnio się nimi zajadam. Mogłabym je jeść codziennie, choć gdyby tak było pewnie by mi się znudziły. Dziś wersja chyba najpopularniejsza czyli z patelni, na oliwie z czosnkiem i cytrynką. Podane z grzankami… na usta ciśnie i się jedynie – Niebo w gębie! A do tego wszystkiego muszę dodać, że moja rola ograniczyła się tylko i wyłącznie do zjedzenia tych pysznych krewetek. Na koniec powiem tylko Dziękuję Kochanie 🙂

 

Składniki (2 porcje):

  • 240 g  mrożonych białych krewetek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 6 ząbków czosnku;
  • chilli;
  • pół cytryny;
  • natka pietruszki – jeden pęczek;
  • pieczywo pełnoziarniste – 6 kromek;
  • masło – 3-4 łyżeczki;
  • sól.

Przygotowanie:

Na początek proponuję przygotować grzanki, w tym celu mieszamy masło z posiekaną natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym masłem smarujemy chleb, który zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni kilka minut. Teraz czas na krewetki posypujemy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy starty na tarce czosnek, chilli oraz pieprz. Gdy czosnek zacznie się rumienić dodajemy krewetki i sok z cytryny. Podsmażamy niespełna 5 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Tak przygotowane krewetki podajemy z grzankami. Gotowe!

Smacznego!!!

Komentarze (1)

Krewetki, moje ulubione. Chyba się skuszę, dzięki za pomysł!

Napisz swoją opinię