czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kasza gryczana z warzywami

06
02
2015
Wegetarianką raczej nie zostanę, aczkolwiek zdarzają się takie tygodnie, że nie bardzo mam ochotę na mięso. No i zdaje się, że taki czas właśnie nastał. W międzyczasie przepraszam za „chwilową” nieobecność, niestety jakby to powiedzieć… praca praca i jeszcze raz praca. Ale po raz kolejny wracam, by zachwycić wasze podniebienia fantastycznymi potrawami 😉 Na początek kasza gryczana z warzywami! Kasza gryczana to dość specyficzna kasza. Nie każdy jest jej fanem, ale powiem wam w sekrecie że można kupić kaszę gryczaną nie prażoną (biała). Smakuje zupełnie inaczej niż ta którą wszyscy znamy. Warto sprawdzić! I właśnie taka to kasza z warzywami – pyszna, zdrowa i pożywna!

 

Składniki (2 porcje):

  • Kasza gryczana 2 torebki;
  • 2 -3 łyżki oleju;
  • 1 por(część biała);
  • 1 marchewka;
  • cukinia;
  • papryka czerwona;
  • czosnek – 2-3 ząbki;
  • papryka słodka;
  • papryka ostra;
  • sól;
  • pieprz.

Przygotowanie:

Na początek wstawiamy wodę na kaszę i w między czasie przygotowujemy warzywa. Pora obieramy i kroimy w talarki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Czosnek kroimy, ścieramy jak lubimy. Paprykę i cukinię myjemy i kroimy na kawałki (takie jak lubimy – u mnie nie za duże). Rozgrzewamy olej na patelnie, wrzucamy pora i chwilę przesmażamy. Dodajemy czosnek, a kiedy się zarumieni dodajemy marchewkę i  paprykę. Smażymy to aż  warzywa będą prawie miękkie. Na koniec dodajemy cukinie (potrzebuje najmniej czasu). Smażymy wszystko razem jeszcze ok 10 minut. Na koniec przyprawiamy wszystko solą, pieprzem, paprykami. Gdy woda się zagotuje wstawiamy kaszę, należy pamiętać że kaszy nie należy rozgotowywać, bo będzie ciapa, a lepsza jest tzw. na sypko. Po ugotowaniu kaszy, odcedzamy ją i mieszamy z warzywami. I gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię