czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Wątróbka w sosie pomidorowym

15
11
2014

No dobrze może i będę potępiona przez tych którzy nie lubią wątróbki, ale co tam. Ja bardzo lubię, a jeszcze bardziej lubię próbować nowych smaków. No bo większości wątróbka kojarzy się duszona tylko z cebulą. A ja tak własnie z sosem pomidorowym, a co! Myślę że warto. A no i jeszcze jedno, wątróbkę można zastąpić śmiało piersią z kurczaka 😉

 

Składniki (2 porcje):

  • wątróbka drobiowa – 50 dkg;
  • cebula – 2-3 szt.;
  • Passata pomidorowa – 250 ml;
  • olej rzepakowy;
  • sól;
  • pieprz;
  • cukier;
  • mleko (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Wątróbkę należy najpierw opłukać, i jeśli mamy na to czas możemy ją wymoczyć w mleku (traci swoją goryczkę) około godziny. Odcedzamy na sitku i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej – ok 2-3 łyżek. Cebulę kroimy w talarki i wrzucamy na rozgrzany olej. Dusimy do momentu aż będzie miękka. Wrzucamy wątróbkę i wszystko razem smażymy, niedługo albowiem wątróbka szybko robi się miękka. Myślę że ok 10 minut wystarczy.  Teraz wlewamy pomidorową passatę i czekamy aż się zagotuje. Na koniec doprawiamy,po pierwsze dodajemy cukier (1-2 łyżeczek, zależy od pomidorów czy są mocno kwaśne, u mnie starcza 1 łyżeczka), potem sól i pieprz.  Do tego kasza kuskus i gotowe.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię