czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Krem ze szparagów

21
05
2014

Modnie i na czasie szparagi. Sezon szparagowy w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Ja szczerze mówiąc nie jestem specjalistą jeżeli chodzi o szparagi, prawdę mówiąc gotowałam je chyba 4 razy w życiu. Ale jak to mówią lepiej późno niż później, lub wcale! 😉 I właśnie teraz w tym pięknym i dobrym 2014 roku będziemy gotować szparagi! Zacznijmy od kremu ze szparagów. Delikatny i smaczny.  No a że zdrowy to chyba nie muszę mówić? Ja robiłam z białych szparagów, bo… akurat były w promocji, ale słyszałam że z zielonych lepszy!

Składniki (2 porcje):

  • szparag 10 szt.;
  • pół pora – biała część;
  • 3 ziemniaki;
  • 4 szklanki bulionu;
  • 1 łyżka masła;
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego;
  • estragon;
  • natka pietruszki;
  • gałka muszkatołowa;
  • cukier;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Por czyścimy i kroimy w talarki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki i estragon (jeżeli mamy świeży) siekamy. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na kawałki. Rozgrzewamy w rondelku masło, chwilkę przesmażamy por, dodajemy ziemniaki i szparagi i smażymy około 5 minut. Teraz warzywa zalewamy bulionem, dodajemy estragon i  gotujemy 20 min. Dodajemy natkę doprawiamy so smaku solą, pieprzem, cukrem i gałką. Na koniec dodajemy jogurt i po zagotowaniu zupę miksujemy. I gotowe!

Smacznego!!!

 

Napisz swoją opinię