czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Jajka po benedyktyńsku ze szparagami

21
05
2014

No i to dopiero fajnie brzmi! Jak szparagi, to szparagi. Choć akurat w tym daniu śniadaniowym nie one są „gwiazdą”, ale jajko właśnie. A szparagi i tost sprawiają że danie to jest po prostu kompletne, wygląda super, a smakuje obłędnie! Wiem wiem nie można się tak zachwycać bo można popaść samozachwyt, zwłaszcza że nie ja to danie wymyśliłam. Ale jedno jest pewne na mojej liście śniadań, będzie to numer 1! I radzę Wam czym prędzej spróbować!!!

Składniki (1 porcja):

  • chleb razowy 1 kromka;
  • 3 szparagi;
  • 1 jajko;
  • ser żółty tarty;
  • sól;
  • pieprz.

Przygotowanie:

Pieczywo wkładamy do tostera i pieczemy na złoty kolor, lub jeżeli ktoś nie ma tostera tak ja ja 😉 piecze w piekarniku.  Doprowadzamy do wrzenia wodę w 2 rondelkach. Do jednego wrzucamy szparagi i gotujemy 2-3 minuty, aż będą miękkie. Odsączamy i odstawiamy. Do drugiego małego rondelka wbijamy jajko (dzisiaj się dowiedziałam, że gdy przygotowujemy jajko w ten sposób należy zakwasić wodę, ja tego co prawda nie robiłam, ale następnym razem spróbuje, octem, lub sokiem z cytryny), zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2-4 minuty, aż białko się zetnie wokół żółtka. Można lekko łyżką rozlane białko zataczać na żółtko tak aby je przykrywało. Wyjmujemy jajko cedzakiem na papierowy ręcznik, osuszamy, solimy,pieprzymy. Przed podaniem kładziemy na talerzu tost, na nim szparagi, jajko i posypujemy serem żółtym, jeżeli jest potrzeba doprawiamy do smaku. Nakłuwamy żółtko, żeby wylał się z niego pyszny aksamitny sos. Zajadamy!!!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię