czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pomidorowa z serem i grzankami

29
03
2014

Ja wiem wiem, że co drugie danie piszę że jest mega szybkie, ale to… to kochani jest po prostu torpeda. Jak ktoś mi poda przepis na coś równie szybkiego i smacznego, stawiam lody! Czas przygotowania 12-15 minut!!! A zupka, po prostu palce lizać! Pyszna, aromatyczna, rozgrzewającą po prostu bajka, czegóż można więcej pragnąć od potrawy!!! Ja podałam z grzankami, ale idealne będą również małe zapiekanki z serem i masełkiem czosnkowym… ach…

Składniki:

  • bulion 1 szklanka;
  • masło 1-2 łyżki;
  • ser żółty5-6 łyżek;
  • natka pietruszki – wedle uznania;
  • koperek – wedle uznania;
  • passata (sos) pomidorowa 3 – 4 szklanki;
  • świeża lub suszona bazylia;
  • pieprz;
  • sól;
  • grzanki (3 kromki chleba, angielki co lubicie).

Przygotowanie:

Passatę wlewamy do garnka. Dodajemy masło,bulion, bazylię, natkę, oraz koperek. Gotujemy 10 minut. W tym czasie robimy grzanki, ja użyłam chleba razowego, kroimy w kostkę i opiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będą rumiane. Wyciągamy i czekamy aż ostygną. Przyprawiamy zupę solą, pieprzem (czasami gdy jest bardzo kwaskowa można dodać łyżeczkę cukru). Na koniec ciągle mieszając, wsypujemy ser starty na tarce.  Zdejmujemy z ognia, dekorujemy świeżą bazylią posypujemy grzanki i już!!!

Smacznego!!!

Komentarze (1)

Jestem najedzona po stokroc…

Napisz swoją opinię