czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Warzywka pieczone z ryżem

09
02
2014

Dobre warzywko nie jest złe 😉 Mało tego warzywko jest pycha, a jakie zdrowe! I niech mi tu przeciwnicy i zagorzali pożeracze mięsa nie mruczą, bo ja wiem co mówię! A co zrobić  żeby  warzywko było dobre? Ano trzeba je po prostu dobrze zrobić? A jak dobrze zrobić warzywko? A tak! Patrz w dół!

 

Składniki (2 porcje):

  • 1 cukinia,
  • 2 pomidory,
  • bakłażan,
  • cebula,
  • papryka,
  • 2-4 ząbków czosnku,
  • oliwa z oliwek ok 2 łyżek,
  • zioła prowansalskie,
  • oregano, bazylia,
  • sól, pieprz,
  • bulion,
  • ryż brązowy 100g (1 torebka),

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Na blasze do pieczenia układamy pokrojone: cukinię, pomidory, bakłażana, cebulę, paprykę (u mnie żółta), czosnek. Warzywa spryskujemy oliwą, posypujemy ziołami i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. W tym czasie, a właściwie można już wcześniej to zrobić, gdyż ryż troszkę długo się gotuje. A gotujemy go w bulionie. Podajemy z ryżem, a dla fanów mięsa, mały kotlecik też może być 😉

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię