czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Bigos z cukinii

10
02
2014

A to moi kochani jest po prostu rewelacja!!! Generalnie wszystko co gotuję mi smakuje, no chyba że przedobrzę z przyprawami, lub z ilością składników. Bo niestety taki mam problem, jak to mówi moja mama: „Zawsze lubisz przedobrzyć”. No ale, już coraz rzadziej mi się to zdarza 😉 Na szczęście! Wracając do mojego super pysznego, absolutnie nie przesadzonego dania z cukinii. Powiem raz jeszcze rewelacja! Hmm.. no oczywiście pod warunkiem że ktoś lubi cukinię, no bo na to nawet ja nie pomogę. Ale jeżeli ktoś za nią nie przepada, to po spróbowaniu tego bigosu, na pewno, ale to na pewno zmieni zdanie!!! 😉 Zresztą, popatrzcie na zdjęcia, czyż nie wygląda to mega apetycznie? 🙂

 

Składniki (2 porcje):

  • 1 cebula
  • 2 pomidory,
  • 1 cukinia,
  • 1 łyżka koperku,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • drobiowa wędlina – 6 plastrów (ja miałam akurat upieczonego fileta z indyka),
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka chilli (przyprawa),
  • 1lyżka oleju,

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, wycieramy i kroimy w kostkę. Cebulę (dość duża), obieramy i siekamy w „pióra”. Wędlinę kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Natkę i koperek płuczemy i kroimy.  No i zaczynami. Na patelni rozgrzewamy olej Podsmażamy cebulę, a gdy jest już miękkawa dodajemy cukinię.  Podlewamy wszystko wodą i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wędlinę. Dusimy przez chwilę. Następnie dodajemy pomidory. Dodajemy koperek, natkę i mieszamy wszystko. Na koniec doprawiamy papryczką chilli.

 

Napisz swoją opinię