czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Zupa krem pietruszkowo-gruszkowa

21
12
2013

No moi kochani to jest prawdziwy hicior! 😉 Już sama nazwa powinna Was zachęcić. A zaraz potem pewnie myślicie sobie, co to do cholery ma być. Pietruszka i gruszka? I powiem Wam, że sama nie wierzyłam dopóki nie spróbowałam. Zupa jest po prostu rewelacyjna!!! Na zimowe popołudnia idealna. Lekko słodkawa, pyszna. Myślę że większość nie zgadłaby że 80% stanowi pietruszka. Musicie spróbować!!!

 

Składniki:

  • 300 g korzenia pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 dojrzała gruszka,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • około 0,5 litra wywaru (bulionu) jarzynowego,
  • 150 ml mleka 2%,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • parmezan, grana padano (opcjonalnie),

Przygotowanie

Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z roztopionym masłem i oliwą, solimy i obsmażamy  na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.  Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na kawałki i dodajemy do garnka z pietruszką. Dodajemy cynamon i smażymy przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając.  Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem wlewamy 1 litr bulionu i zagotowujemy. Gotujemy przez 10 minut lub do miękkości warzyw. Wlewamy mleko i znów zagotowujemy. Teraz trzeba tylko zmiksować na krem, doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą. W razie konieczności zupę rozcieńczać większą ilością bulionu (ja dodałam jeszcze szklaneczkę). Podawać możemy tak jak ja ze świeżą bazylią, można również na wierzch posypać tarty ser Grana Padano lub parmezan.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię