czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Sałatka z rzodkiewką i twarogiem

05
12
2013

Nie ma to jak zdrowa, lekka, smaczna, kolorowa sałatka. Ja ją jadłam na śniadanie, ale myślę że będzie równie dobrze smakowała na kolację. A w dzisiejszych czasach, kiedy to zdrowe jedzenie jest takie trendy, świetna propozycja na lekki lunch do pracy. Wystarczy namawiania. Ja na pewno będę ją robiła co jakiś czas 😉

 

Składniki:

  • 4 garście roszpunki (ok. 60g),
  • pęczek rzodkiewek,
  • 100g twarożku,
  • 50ml jogurtu naturalnego,
  • ½ cytryny,
  • mięta –wg uznania,
  • szczypta cukru,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

Roszpunkę myjemy i suszymy.  Rzodkiewki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w plasterki. Miętę myjemy, siekamy. Twaróg kruszymy. Mieszamy  jogurt z miętą. Doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą cukru, solą, oraz pieprzem. Łączymy roszpunkę  z rzodkiewkami, polewamy sosem jogurtowym. Na koniec posypujemy twarogiem. Do tego można chlebka, najlepiej razowego i zajadamy.

Smacznego!!!

 

 

Napisz swoją opinię