czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Ryba na pomidorach

23
12
2013

23 grudnia, godzina 5:55 …. nie to nie to że wstałam i od 4 godziny gotuję. Moja córcia postanowiła dzisiaj wstać o godzinie 5. Po prawie godzinie straciłam nadzieję że jeszcze uśnie i postanowiłam zrobić coś pożytecznego. A że mam trochę ograniczone pole, bo ona w łóżeczku się bawi… więc.

Sezon na rybkę w pełni dlatego też,  przedstawiam rybkę w pomidorkach. Ja jadłam ją na obiad, ale jak tylko ją zjadłam pomyślałam że to fajny pomysł na danie wigilijne. Nie jest to co prawda tradycyjny karp, ale jak ktoś lubi próbować nowych rzeczy, na pewno nie pożałuje. Jednego dnia jadłam dorsza, natomiast innego łososia. I ta i ta rybka pyszna.

 

Składniki (składniki na 2 porcje):

  • 300 g ryby,
  • 2 pomidory,
  • 1-2 ząbki czosnku – wg uznania,
  • cytryna,
  • 1 łyżka oliwy do smażenia,
  • koperek,
  • Sól, pieprz,

Przygotowanie:

Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce. Pomidora i czosnek obieramy, a następnie kroimy w paski. Smażymy przez kilka minut na oliwie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, koperkiem. Na folii aluminiowej układamy warzywa, kładziemy na nich rybę i plasterki cytryny. Zawijamy i  pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. I już!

Smacznego!!!

 

Napisz swoją opinię