czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Spaghetti Bolognese

27
11
2013

Można je robić na tysiące sposobów. I pewnie każdy z nich będzie inny. Ja dzisiaj proponuję makaron spaghetti z mięsem wołowym. Nigdy nie wiedziałam dlaczego sos Magdy mamy jest taki dobry i taki inny niż mój. Teraz już wiem, mięso! Nie twierdzę, że teraz jest taki dobry jak tamten (ach te cudowne lata studenckie), ale wydaje mi się że całkiem niczego sobie! Do tego robi się go po prostu piorunem!

 

Składniki :

  • makaron spaghetti,
  • 2 duże pomidory,
  • łyżka masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 200 g mielonego mięsa wołowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • łyżeczka oregano w proszku,
  • 1 łyżka oliwy extra vergine,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy.
Pomidory trzeba sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, sok i nasiona z komór. Miąższ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno starty czosnek i posiekaną chili. Podsmażamy kilkanaście sekund, wkładamy rozdrobnione mięso, sos sojowy, sól i pieprz i oregano. Smażymy mieszając przez około 1 -2 minuty, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Dodajemy pomidory, oliwę i na większym ogniu gotujemy przez około 10 minut. Wykładamy makaron, sos, posypujemy tartym serem. Po odczekaniu minuty sos dodatkowo zgęstnieje.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię