czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Zupa Dyniowa z grzankami

23
09
2013

Ogórkowa, pomidorowa, jarzynowa, pieczarkowa, krupnik, rosół, no i jeszcze kilka, z takimi zupami miałam do czynienia w dzieciństwie. Zupa dyniowa nie gościła na moim stole. I pewnie dalej by tak było gdyby nie to że dostałam od siostry w prezencie,  dynię (ekologiczną dodam). Leżała w zamrażalniku dość długo, odkładana wielokrotnie. Aż wreszcie nadszedł ten dzień. Nie jestem pewna czy tak powinna smakować zupa dyniowa, ale ta którą zrobiłam była smaczna.

 

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • liść pora,
  • 1 cebula,
  • 4-5 ziemniaków,
  • ok 0,5 kg dyni,
  • sól, pieprz, vegeta do smaku,
  • koperek,
  • grzanki,

Przygotowanie:

Wstawiamy udko – w mniej więcej 1 – 1,5 l wody. Najpierw zagotowujemy udko, i pierwszą wodę odlewamy. Opłukamy dokładnie mięso i raz jeszcze wstawiamy na gaz. Dodajemy łyżkę vegety, sól,pieprz. Następnie dodajemy warzywa. Marchewkę, pora, selera, pietruszkę. Cebulę podpiekamy na rozgrzanym palniku. Gotujemy rosół do momentu aż będzie gotowy.  Kiedy rosół jest gotowy dodajemy ziemniaki wcześniej obrane i pokrojone w mniejsze kawałki. W tym samym czasie dynię kroimy na drobne kawałki i podpiekamy na maśle.  Dodajemy dynię do rosołu. . i Gotujemy jeszcze około 15 minut. Teraz zestawiamy zupę z ognia i czekamy aż trochę wystygnie. Miksujemy i jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku. I już, super pyszna, błyskawiczna i  zdrowa zupka gotowa!!! Podaję z grzankami!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię