czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Golonka

20
09
2013

Golonka … co by tu napisać. Przeciętny Kowalski, gdy usłyszy tylko słowo golonka, na jego twarzy pojawia się uśmiech, no na pewno w 90% przypadków. A ja będąc wzorową wręcz żoną, nie mogę odmawiać takiej przyjemności mojemu „Kowalskiemu” ;-)  Więc nadszedł ten dzień kiedy to przygotowałam golonkę. Ja sama osobiście z tego kolorowego talerza w pierwszej kolejności wybrałabym warzywka, potem ziemniaczki a na koniec golonkę. Ale… „Kowalski” wybrał golonkę ;-)

 

Składnik:

  • sól do peklowania,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 liście laurowe,
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 golonki wieprzowe,
  • 1 szklanka piwa,
  • ziemniaki – 6-8 sztuk,
  • 4 różdżki kalafiora,
  • 4 różdżki brokuła,
  • 1 marchewka,
  • mała cukinia,
  • masło klarowane,
  • 6 pomidorków koktajlowych,

Wykonanie:

Żeby golonka szybko nam się ugotowała musimy ją dzień wcześniej przygotować. Gdy kupowałam golonki na ryneczku, w Tomaszowie zresztą Pan po moim pytaniu jak najlepiej przygotować golonkę, zasypał mi ją solą do peklowania. Ale jak się okazuje można taką kupić w sklepie. Zanim wróciła do Łodzi minęło kilka godzin, ale dokładnie nie powiem ile. Około 4-5 godzin ta golonka leżała w tej soli. Po powrocie do domu wypłukałam dokładnie golonkę, no i przede wszystkim pozbyłam się jej owłosienia. Może wam się to wyda śmieszne to co teraz napiszę, ale po kilku próbach opalania golonki (właściwie to jednej bo druga była gładziutka), mam doradziła mi żeby wziąć jednorazową maszynkę i ją po prostu ogolić. I to był strzał w dziesiątkę :-) Ale wy zrobicie jak zechcecie.  Teraz czyste golonki posypałam solą i pieprzem i dużą ilością majeranku i do lodówki na noc. Na drugi dzień wstawiłam golonkę do wody.  I gotowałam 1,5 – 2 godzin wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Na koniec wstawiłam je do naczynia żaroodpornego wraz z dwiema łyżkami wazowymi wywaru i szklanką piwa i do piekarnika zapiekamy w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając wywarem. Golonka po około 30 minutach jest gotowa.

W czasie jak gotujemy golonkę przygotowujemy warzywa i ziemniaki. Ziemniaczki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy. A właściwie podgotowujemy. Od momentu zagotowania około 5 minut. Odcedzamy i wysypujemy do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. I do piekarnika, w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie i przypieczone.

A warzywka parujemy w parowarze około 20 minut. Możemy podać uparowane, lub jak kto woli też do piekarnika i z masełkiem zapiec.

Teraz tylko wykładamy wszystko na talerze, dekorujemy jeszcze pomidorkiem i zajadamy!!! Trochę czasu nam to zajęło, ale mam nadzieję że męska część zadowolona ;-)

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię