czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Zupa Pomidorowa

08
01
2013

O tyle o ile nie jestem zwolenniczką rosołu, o tyle zupa Pomidorowa jest ok. Ale tylko według przepisu mojej kochanej Mamusi 🙂 I to nie dla tego, że jest to zupa mojej Mamy(choć lepszych zup nikt nie robi), ale dlatego że jest przepyszna!!!

My zazwyczaj robimy ją w poniedziałek (nie tak jak słynna czwartkowa zupa pudliszkowa:) – zresztą ta jest lepsza:) A to z prostej przyczyny, po niedzieli zazwyczaj zostaje rosół:)

Składniki:

  • rosół (ok 2l,)
  • koncentrat pomidorowy 3-4 łyżeczki,
  • śmietana 4-5 łyżek(18%),

Wykonanie:

Wsypujemy mąki do kubeczka, dodajemy śmietanę i mieszamy.  Następnie dolewamy zimnej wody i mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Teraz trzeba to zahartować, czyli dodajemy łyżkę stołowa gorącego rosołu. Po wymieszaniu wlewamy to na gotujący się rosół. Jeżeli ktoś woli kwaśniejszą można dodać jeszcze łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Gotowe, można zajadać. Nie muszę chyba dodawać że najlepiej smakuje z domowym makaronem 🙂

Napisz swoją opinię