czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Sos pomidorowy

17
01
2013

Ten sos był przygotowywany z myślą o zapiekance, ale można go używać śmiało wszędzie tam gdzie sobie życzycie. Pizza, przekąski z kurczaka, itd. Latem używam świeżych pomidorów, zimą pomidor nie smakuje jak pomidor, więc używam tych z puszki. Jest to jednocześnie szybsza wersja tego sosu.

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów (całe),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka oregano(jak mamy świeże to kilka listków),
  • 1 łyżeczka bazylii (jak mamy świeżą to kilka listków),
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oleju,

Przygotowanie:

Pomidory wstawiamy w rondelku (ja ich nie kroję, po prostu rozgniatam), gotujemy. Dodajemy starty czosnek, oregano i bazylię. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy olej i cukier. Jeżeli ktoś chce może doprawić odrobiną soli. Ja jak pewnie zauważyliście unikam jej :-). I sosik gotowy w niecałe pół godzinki!

Komentarze 2 komentarze

Sos jest pyszny , uzywam go nie tylko do pizzy

🙂 Ja również 😉

Napisz swoją opinię