Zupa z cukinii z makaronem
Nigdy nie byłam specem od zup. Wiadomo klasyki takie jak ogórkowa, pomidorowa, rosół (choc to nie zupa, rosół to rosół) no i może jeszcze krupnik. W tym roku postanowiłam to zmienić. Jest tygodniowy plan w którym dwa razy w tygodniu jest zupa. Nawet nie pamiętam skąd wzięłam pomysł na ta akurat zupę, ale zdecydowanie dobrze zrobiłam, że ją ugotowałam. Pyszna, smakiem troszkę podobna do leczo, choć nie do końca. Pyszna, aromatyczna – no i jak powiedziała moja córka : Diabelsko dobra 😉
Składniki (5 porcji):
- Cukinia – 1 szt – 350 g;
- Kostka warzywna – 2 szt.;
- Woda – 2 l;
- Czosnek – 1 ząbek;
- Marchewka – 2 szt. – 120 g;
- Pietruszka – 1 szt. – 70 g;
- Pomidor – 2 szt. – 260 g;
- Makaron – 1 szkl.;
- Olej – 2 łyżki;
- Śmietana – 4 łyżki;
- Vegeta – 1 łyżeczka;
- Sól, Pieprz.
Przygotowanie:
Cukinię, marchewkę, pietruszkę, pomidory, kroimy w kostkę. W garnuszku na oleju podsmażamy pokrojony na drobne plasterki czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę smażymy 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i pomidora. Smażymy wszystko kolejne 5 minut. W tym czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, przecedzamy.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kostki i gotujemy wszystko 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem lub vegetą, wedle uznania. Na koniec zupę zabielamy śmietaną. Podajemy z makaronem. Gotowe!