czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Zupa brokułowa z ryżem jaśminowym

05
02
2021

Tak jak mówiłam idziemy w zupki 😉 Kolejny hit zeszłego tygodnia – zupa brokułowa, z groszkiem i ryżem jaśminowym. Groszek opcjonalnie, natomiast ryż jak nie macie jaśminowego spokojnie możecie użyć innego. Zupka chyba jeszcze lepsza od poprzedniej (Zupa z cukinii z makaronem), co było miłym zaskoczeniem gdyż brokuł u mnie to zależy od dnia, natomiast moje dzieci uwielbiają. A w tym wydaniu myślę posmakuje każdemu!

Składniki (5 porcji):

  • Brokuł – 1 szt.;
  • Marchewka – 2 szt. – 100 g;
  • Pietruszka – 1 szt. – 70 g;
  • Groszek zielony mrożony – 100 g;
  • Kostka rosołowa  – 2 szt.;
  • Woda – 2 l;
  • Ryż jaśminowy – 100 g
  • Masło – 2 łyżki;
  • Koperek – 1 pęczek;
  • Śmietana 18% – 3 łyżki.

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku na maśle podduszamy warzywa i dodajemy połowę posiekanego koperku. Dusimy ok 10 minut. Dodajemy wodę i  zagotowujemy. Wsypujemy przepłukany na sicie ryż oraz groszek ponownie zagotowujemy, dodajemy kostkę do smaku i gotujemy ok 5 minut.  Brokuła dzielimy na małe różyczki, dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy drugą połowę posiekanego koperku oraz zabielamy śmietaną. Zestawiamy garnek z zupą z kuchenki, odstawiamy pod pokrywką na 10 minut. Gotowe!

Napisz swoją opinię