Zupa brokułowa z ryżem jaśminowym
Tak jak mówiłam idziemy w zupki 😉 Kolejny hit zeszłego tygodnia – zupa brokułowa, z groszkiem i ryżem jaśminowym. Groszek opcjonalnie, natomiast ryż jak nie macie jaśminowego spokojnie możecie użyć innego. Zupka chyba jeszcze lepsza od poprzedniej (Zupa z cukinii z makaronem), co było miłym zaskoczeniem gdyż brokuł u mnie to zależy od dnia, natomiast moje dzieci uwielbiają. A w tym wydaniu myślę posmakuje każdemu!
Składniki (5 porcji):
- Brokuł – 1 szt.;
- Marchewka – 2 szt. – 100 g;
- Pietruszka – 1 szt. – 70 g;
- Groszek zielony mrożony – 100 g;
- Kostka rosołowa – 2 szt.;
- Woda – 2 l;
- Ryż jaśminowy – 100 g
- Masło – 2 łyżki;
- Koperek – 1 pęczek;
- Śmietana 18% – 3 łyżki.
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku na maśle podduszamy warzywa i dodajemy połowę posiekanego koperku. Dusimy ok 10 minut. Dodajemy wodę i zagotowujemy. Wsypujemy przepłukany na sicie ryż oraz groszek ponownie zagotowujemy, dodajemy kostkę do smaku i gotujemy ok 5 minut. Brokuła dzielimy na małe różyczki, dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy drugą połowę posiekanego koperku oraz zabielamy śmietaną. Zestawiamy garnek z zupą z kuchenki, odstawiamy pod pokrywką na 10 minut. Gotowe!