czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Placki ziemniaczane z piekarnika z sosem.

05
02
2021

Placki ziemniaczane to taki klasyk. Chyba każdy je lubi, choć zawsze dziwią mnie kolejki nad morzem i w górach po takiego placka. Ja rozumiem loda, gofra, ale placka. I szczerze chyba nigdy sobie nie kupiłam. Ale w domku owszem, nawet bardzo często. W różnej formie, a to z cukinią, z marchewką, same ziemniaki, grubo tarte, drobno tarte, różniaste. Jak by tarte nie były i czegokolwiek bym tam nie dodała, smażone na patelni są lekko ciężkawe no i nie oszukujmy się średnio dietetyczne. Dlatego dziś postanowiłam lekko odchudzić nasze placki, po pierwsze nie dodałam mąki, a po drugie upiekłam je w piekarniku. Do tego sosik z kurczakiem i pieczarkami. Pyszka!

 

Składniki Placki (20 sztuk):

  • Ziemniaki – 1200 g;
  • Cebula – 1 szt. (opcjonalnie);
  • Marchew – 3 szt. (150 g);
  • Jajo – 2 szt.;
  • Natka pietruszki – 0.5 pęczka;
  • Sól – 1 łyżeczka;
  • Pieprz;
  • Olej – 2 łyżki.

Przygotowanie:

Ziemniaki oraz marchew obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy na sitku, a skrobię która osadziła się na dnie dodajemy z powrotem do masy ziemniaczanej. Dodajemy startą cebulę i jajka. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Wlewamy 2 łyżki oleju i ponownie mieszamy.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy placki, zachowując między nimi odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut.

Smacznego!

Składniki Sos:

  • Pierś z kurczaka – 250 g;
  • Pieczarki – 500 g
  • Śmietana 18% –200 g;
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka;
  • Vegeta – 1 łyżeczka;
  • Oregano – ½ łyżeczki;
  • Pieprz;
  • Sól;
  • Olej – 1 łyżka;
  • Masło – 2 łyżki.

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy i kroimy. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do niego paprykę słodką, vegetę, oregano i 1 łyżkę oleju. W garnku podsmażamy kurczaka. Dodajemy pieczarki, masło, dwie szczypty soli i całość dusimy aż z pieczarek wyparuje woda. Następnie podlewamy wodą, około pół szklanki i dusimy aż znów wyparuje prawie cała woda.Następnie do sosu dodajemy śmietanę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. 

Napisz swoją opinię