Placki ziemniaczane z piekarnika z sosem.
Placki ziemniaczane to taki klasyk. Chyba każdy je lubi, choć zawsze dziwią mnie kolejki nad morzem i w górach po takiego placka. Ja rozumiem loda, gofra, ale placka. I szczerze chyba nigdy sobie nie kupiłam. Ale w domku owszem, nawet bardzo często. W różnej formie, a to z cukinią, z marchewką, same ziemniaki, grubo tarte, drobno tarte, różniaste. Jak by tarte nie były i czegokolwiek bym tam nie dodała, smażone na patelni są lekko ciężkawe no i nie oszukujmy się średnio dietetyczne. Dlatego dziś postanowiłam lekko odchudzić nasze placki, po pierwsze nie dodałam mąki, a po drugie upiekłam je w piekarniku. Do tego sosik z kurczakiem i pieczarkami. Pyszka!
Składniki Placki (20 sztuk):
- Ziemniaki – 1200 g;
- Cebula – 1 szt. (opcjonalnie);
- Marchew – 3 szt. (150 g);
- Jajo – 2 szt.;
- Natka pietruszki – 0.5 pęczka;
- Sól – 1 łyżeczka;
- Pieprz;
- Olej – 2 łyżki.
Przygotowanie:
Ziemniaki oraz marchew obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy na sitku, a skrobię która osadziła się na dnie dodajemy z powrotem do masy ziemniaczanej. Dodajemy startą cebulę i jajka. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Wlewamy 2 łyżki oleju i ponownie mieszamy.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy placki, zachowując między nimi odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut.
Smacznego!
Składniki Sos:
- Pierś z kurczaka – 250 g;
- Pieczarki – 500 g
- Śmietana 18% –200 g;
- Papryka słodka – 1 łyżeczka;
- Vegeta – 1 łyżeczka;
- Oregano – ½ łyżeczki;
- Pieprz;
- Sól;
- Olej – 1 łyżka;
- Masło – 2 łyżki.
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy i kroimy. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do niego paprykę słodką, vegetę, oregano i 1 łyżkę oleju. W garnku podsmażamy kurczaka. Dodajemy pieczarki, masło, dwie szczypty soli i całość dusimy aż z pieczarek wyparuje woda. Następnie podlewamy wodą, około pół szklanki i dusimy aż znów wyparuje prawie cała woda.Następnie do sosu dodajemy śmietanę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.