Warzywne placki



Placki warzywne, kolejny po plackach ziemniaczanych z cukinią eksperyment. Zresztą całkiem udany 😉 Bardzo fajny pomysł żeby przemycić dzieciom nieco więcej warzyw 😉 Moim dziewczynkom bardzo smakowało, a mąż wręcz się zajadał. Można je podawać jako dodatek, natomiast u mnie wystarczyły same placki na cały obiad.
Składniki :
- Ziemniaki obrane – 0,5 kg;
- Cebula – 50 g (0,5 szt.);
- Cukinia – 400 g;
- Marchewka – 200 g;
- Por – 40 g;
- Koperek – 20 g (2 łyżki);
- Mąka pszenna – 30 g;
- Jajko – 2 szt.;
- Masło klarowane – 60 g;
- Vegeta – 2 łyżeczki (opcjonalnie);
- Sól;
- Pieprz.
Wykonanie:
Cukinię myjemy, następnie ścieramy na tarce na średnich oczkach, solimy dość mocno i odstawiamy na ok 1h. Po tym czasie dobrze odciskamy nadmiar wody.
Marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i ścieramy na tych samych oczkach co cukinia.
Białą część pora myjemy, przekrawamy na pół i kroimy drobno. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ścieramy je na tarce o średnich oczkach. Przekładamy na sitko i czekamy, aż woda odcieknie. To tarcie nie jest tak drobne, więc odciskam na koniec ręką bardzo dokładnie.
Koperek drobniutko kroimy.
Wszystkie warzywa umieszczamy w misce – ziemniaki, marchewka, cukinia, por, cebula oraz koperek.
Z naczynia w którym jest woda z ziemniaków, ostrożnie odlewamy wodę natomiast skrobię która zebrała się na dnie, dodajemy do miski. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy, dodajemy jajka i mąkę, a na koniec doprawiamy solą, pieprzem, jeżeli ktoś lubi możemy dodać Vegetę.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i na gorący wykładamy małe placuszki. Smażymy z jednej i drugiej strony i gotowe!
Smacznego!!!