czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Warzywne placki

04
08
2020

Placki warzywne, kolejny po plackach ziemniaczanych z cukinią eksperyment. Zresztą całkiem udany 😉 Bardzo fajny pomysł żeby przemycić dzieciom nieco więcej warzyw 😉 Moim dziewczynkom bardzo smakowało, a mąż wręcz się zajadał. Można je podawać jako dodatek, natomiast u mnie wystarczyły same placki na cały obiad.

 

 

Składniki :

  • Ziemniaki obrane – 0,5 kg;
  • Cebula –  50 g (0,5 szt.);
  • Cukinia – 400 g;
  • Marchewka – 200 g;
  • Por – 40 g;
  • Koperek – 20 g (2 łyżki);
  • Mąka pszenna – 30 g;
  • Jajko – 2 szt.;
  • Masło klarowane – 60 g;
  • Vegeta – 2 łyżeczki (opcjonalnie);
  • Sól;
  • Pieprz.

Wykonanie:

Cukinię myjemy, następnie ścieramy na tarce na średnich oczkach, solimy dość mocno i odstawiamy na ok 1h.  Po tym czasie dobrze odciskamy nadmiar wody.

Marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i ścieramy na tych samych oczkach co cukinia.

Białą część pora myjemy, przekrawamy na pół i kroimy drobno. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.  Ścieramy je na tarce o średnich oczkach. Przekładamy na sitko i czekamy, aż woda odcieknie. To tarcie nie jest tak drobne, więc odciskam na koniec ręką bardzo dokładnie.

Koperek drobniutko kroimy.

Wszystkie warzywa umieszczamy w misce – ziemniaki, marchewka, cukinia, por, cebula oraz koperek.

Z naczynia w którym jest woda z ziemniaków, ostrożnie odlewamy wodę natomiast skrobię która zebrała się na dnie, dodajemy do miski. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy, dodajemy jajka i mąkę, a na koniec doprawiamy solą, pieprzem, jeżeli ktoś lubi możemy dodać Vegetę. 

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i na gorący  wykładamy małe  placuszki. Smażymy z jednej i drugiej strony i gotowe! 

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię