Zupa Miso z warzywami i tofu
Zupa Miso – delikatna, aromatyczna o nietypowym smaku po prostu pyszna.
Kilka razy do roku do kuchni wkracza mój mąż, pewnie robiłby to częściej, ale ponoć go wyparłam 😛 Najbardziej lubię gdy gotuje z okazji moich urodzin. Zawsze wymyśla coś fajnego, czego ja bym nie zrobiła. Coś co na pierwszy rzut oka wydaje się być nieszczególne, mało interesujące, a w efekcie jest zaskakującą i przepyszną niespodzianką.
I tak oto zapraszam Was na jedną z moich ulubionych zup. Zupa Miso – nie taka typowa, tradycyjna, raczej taka polsko – japońska. I niech Was nie odstrasza skład, składniki naprawdę łatwo można dostać w sklepach ze zdrową żywnością, a ostatnio coraz częściej w marketach.
Składniki:
- Woda – 2 l;
- Bulion Dashi – 15 g;
- Pasta Miso (shiromiso) – 120 g (5 łyżek);
- Tofu – 200 g;
- Fasolka szparagowa – 180 g;
- Pietruszka korzeń – 15 g;
- Marchewka – 100 g;
- Grzyby Mun – 50 g;
- Szpinak baby – 100 g;
- Sos sojowy – 2 łyżki;
- Makaron sojowy – 200 g.
Przygotowanie:
Grzyby Mun zalewamy wrzątkiem – zgodnie z instrukcją na opakowaniu – trzymamy pod przykryciem około 15 minut, odcedzamy i kroimy na paseczki.
Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w drobne paseczki. Fasolkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.Tofu kroimy w grubszą kostkę.
Wodę zagotowujemy w garnku, dodajemy bulion dashi. Wrzucamy fasolkę szparagową i grzyby Mun. Gotujemy ok 10 minut. Dodajemy marchewkę, pietruszkę oraz tofu.
Do kubeczka odlewamy ok 100 ml gorącego wywaru i rozpuszczamy w nim pastę Miso, rozpuszczoną dodajemy do zupy.
Całość gotujemy ok 5 minut. Na koniec dodajemy szpinak i doprawiamy sosem sojowym.
Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zupę podajemy z makaronem.
Smacznego!!!