Placki ziemniaczane z cukinią
Placki ziemniaczane to zaraz obok rosołu i spaghetti jeden z pewniaków w moim domu. Zawsze smakuje i zawsze znika w szybkim tempie. A żeby się nie znudziły zaczęłam nieco eksperymentować. A to dodałam marchewki, a to starłam na innych oczkach. Dziś zapraszam Was na udany eksperyment – mianowicie placki ziemniaczane z cukinią, tarte na średnich oczkach.
Kaloryczność:
Całe danie – 20 placków– 2070 kcal
1 placek – 103 kcal
Składniki :
- Ziemniaki obrane – 1 kg;
- Cebula – 1 szt.;
- Cukinia – 400 g;
- Mąka pszenna – 50 g;
- Jajko – 2 szt.;
- Olej – 100 g;
- Sól;
- Pieprz.
Wykonanie:
Cukinię myjemy, następnie ścieramy na tarce na średnich oczkach, solimy dość mocno i odstawiamy na ok 1 h. Po tym czasie odciskamy nadmiar wody.
Ziemniaki i cebulę obieramy. Ścieramy je na tarce o średnich oczkach. Przekładamy na sitko i czekamy aż woda odcieknie. To tarcie nie jest tak drobne, więc odciskam na koniec ręką. Odcedzone ziemniaki przerzucamy do miski, natomiast z naczynia w którym jest woda z ziemniaków, ostrożnie odlewamy wodę natomiast skrobię która zebrała się na dnie, dodajemy do masy ziemniaczanej.
Mieszamy ze sobą ziemniaki i cukinię, dodajemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelnię wylewamy olej, i kiedy jest już gorący wykładamy placuszki. Smażymy z jednej i drugiej strony i gotowe!
Smacznego!!!