czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Placki ziemniaczane z cukinią

24
07
2020

Placki ziemniaczane to zaraz obok rosołu i spaghetti jeden z pewniaków w moim domu. Zawsze smakuje i zawsze znika w szybkim tempie. A żeby się nie znudziły zaczęłam nieco eksperymentować. A to dodałam marchewki, a to starłam na innych oczkach. Dziś zapraszam Was na udany eksperyment – mianowicie placki ziemniaczane z cukinią, tarte na średnich oczkach. 

Kaloryczność:

Całe danie – 20 placków– 2070 kcal

1 placek103 kcal 

 

Składniki :

  • Ziemniaki obrane – 1 kg;
  • Cebula – 1 szt.;
  • Cukinia – 400 g;
  • Mąka pszenna – 50 g;
  • Jajko – 2 szt.;
  • Olej – 100 g;
  • Sól;
  • Pieprz.

Wykonanie:

Cukinię myjemy, następnie ścieramy na tarce na średnich oczkach, solimy dość mocno i odstawiamy na ok 1 h.  Po tym czasie odciskamy nadmiar wody.

Ziemniaki i cebulę obieramy.  Ścieramy je na tarce o średnich oczkach. Przekładamy na sitko i czekamy aż woda odcieknie. To tarcie nie jest tak drobne, więc odciskam na koniec ręką. Odcedzone ziemniaki  przerzucamy do miski, natomiast z naczynia w którym jest woda z ziemniaków, ostrożnie odlewamy wodę natomiast skrobię która zebrała się na dnie, dodajemy do masy ziemniaczanej. 

Mieszamy ze sobą ziemniaki i cukinię, dodajemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. 

Na patelnię wylewamy olej, i kiedy jest już gorący wykładamy placuszki. Smażymy z jednej i drugiej strony i gotowe! 

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię