Pierogi z jagodami
Jagodowe szaleństwo trwa 🙂 Zaraz po jagodziankach, babeczkach z jagodami, dżemie przyszedł czas na pierogi z jagodami 🙂 Już drugi dzień z rzędu. Wczoraj nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć 😛 Ale dziś nie pozwoliłam zjeść dopóki nie uwieczniłam tych przepysznych pierożków 🙂
Generalnie nie przepadam za słodkimi daniami, wolę wytrawne. Pierogi z jagodami stanowią wyjątek od reguły. Uwielbiam je!
Kaloryczność:
Całość – ok 40 pierogów – 2585 kcal
1 pieróg – 65 kcal
Składniki:
- Mąka pszenna – 0,5 kg;
- Olej – 2 łyżki;
- Woda – 280 ml;
- Sól – 1 łyżeczka;
- Jagody – 400 g;
- Mąka ziemniaczana – 3-4 łyżeczki;
- Cukier – 65 g (ok 14 łyżeczek).
Przygotowanie:
Wysypujemy przesianą mąkę do miski, dodajemy sól, a następnie wymieszane olej i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na pół godziny (przykryte folią spożywczą).
Rozwałkowujemy ciasto podsypując je mąką, nie może być za cienkie, ani za grube – u mnie mniej więcej 2-3 milimetry. Z ciasta wycinamy kółka. Ciasto jest dość plastyczne. Wkładamy łyżeczkę jagód i 1/3 łyżeczki cukru. Sklejamy i przygniatamy palcami, a następnie ulubionym sposobem. Jeżeli zaczynamy przygodę z pierogami polecam przygniatanie widelcem 😉
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła lub oleju, wrzucamy na wrzątek i od momentu zagotowania, 4-5 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową na talerz.
Podajemy same lub ze słodką śmietanką 🙂
Smacznego!!!