czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pierogi z jagodami

03
07
2020

Jagodowe szaleństwo trwa 🙂 Zaraz po jagodziankach, babeczkach z jagodami, dżemie przyszedł czas na pierogi z jagodami 🙂 Już drugi dzień z rzędu. Wczoraj nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć 😛 Ale dziś nie pozwoliłam zjeść dopóki nie uwieczniłam tych przepysznych pierożków 🙂 

Generalnie nie przepadam za słodkimi daniami, wolę wytrawne. Pierogi z jagodami stanowią wyjątek od reguły. Uwielbiam je! 

Kaloryczność:

Całość – ok 40 pierogów – 2585 kcal

1 pieróg 65 kcal

 

Składniki:

  • Mąka pszenna – 0,5 kg;
  • Olej – 2 łyżki;
  • Woda – 280 ml;
  • Sól – 1 łyżeczka;
  • Jagody – 400 g;
  • Mąka ziemniaczana – 3-4 łyżeczki;
  • Cukier – 65 g (ok 14 łyżeczek).

Przygotowanie:

Wysypujemy przesianą mąkę do miski, dodajemy sól, a następnie wymieszane olej i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na pół godziny (przykryte folią spożywczą).

Rozwałkowujemy ciasto podsypując je mąką, nie może być  za cienkie, ani za grube – u mnie mniej więcej 2-3 milimetry. Z ciasta wycinamy kółka. Ciasto jest dość plastyczne. Wkładamy łyżeczkę jagód i 1/3 łyżeczki cukru. Sklejamy i przygniatamy palcami, a następnie ulubionym sposobem. Jeżeli zaczynamy przygodę z pierogami polecam przygniatanie widelcem 😉 

Gotujemy  w osolonej wodzie z dodatkiem masła lub oleju, wrzucamy na wrzątek i od momentu zagotowania, 4-5 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową na talerz. 

Podajemy same lub ze słodką śmietanką 🙂

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię