JAGODZIANKI
Jagody -ulubione owoce mojego męża, możecie sobie wyobrazić jego radość gdy w tym roku znaleźliśmy idealne miejsce na ich zbieranie 😉 I tak oto dziś od szóstej w lesie 😉 Ale warto było prawda? 😉
Sporo uzbierane, więc sporo zrobione. Na początek coś co musiało być zrobione jako pierwsze 😉 Jagodzianki, poprawka najpyszniejsze Jagodzianki!
Kaloryczność:
Całość – 14 bułeczek – 3420 kcal
1 Bułka 90 g – 245 kcal
Składniki:
- Mąka pszenna – 500 g;
- Drożdże instant – 10 g (3 płaskie łyżeczki);
- Sól – szczypta;
- Cukier puder – 80 g ;
- Mleko – 250 ml;
- Margaryna – 120 g (może być masło);
- Żółtko jaja – 2 szt;
- Jagody – 250 g;
- Mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżeczka;
- Cukier – 5 łyżeczek;
- Jajko – 1 szt.
Przygotowanie:
Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki aby miały temperaturę pokojową. Margarynę rozpuszczamy w małym garnuszku. Mleko podgrzewamy.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, cukier puder i sól. Mieszamy suche składniki. Dodajemy mleko, żółtka i zagniatamy ciasto.
Wyrabiamy ciasto – ja na szczęście używam miksera ale nieraz robiłam to ręką. Na koniec dodajemy przestudzoną margarynę i ponownie wyrabiamy.
Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce – ja wstawiam do nagrzanego piekarnika (ok 40-50 stopni) na 1,5 godziny.
Jagody myjemy i osuszamy. W miseczce mieszamy je z mąką ziemniaczaną.
Kawałek ciasta odrywamy i rozpłaszczamy na ręce, na środek wkładamy 2 łyżeczki jagód i niecałe pół łyżeczki cukru. Zalepiamy jak pierogi, a na blachę układamy łączeniem do dołu.
Bułki smaruję roztrzepanym jajkiem i każdą posypuję odrobiną cukru.
Bułeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut.
Smacznego!!! A jest do czego 😉