czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

JAGODZIANKI

01
07
2020

Jagody -ulubione owoce mojego męża, możecie sobie wyobrazić jego radość gdy w tym roku znaleźliśmy idealne miejsce na ich zbieranie 😉 I tak oto dziś od szóstej w lesie 😉 Ale warto było prawda? 😉

Sporo uzbierane, więc sporo zrobione. Na początek coś co musiało być zrobione jako pierwsze 😉 Jagodzianki, poprawka najpyszniejsze Jagodzianki! 

Kaloryczność:

Całość – 14 bułeczek – 3420 kcal

1 Bułka 90 g 245 kcal

 

Składniki:

  • Mąka pszenna – 500 g;
  • Drożdże instant – 10 g (3 płaskie łyżeczki);
  • Sól – szczypta;
  • Cukier puder – 80 g ;
  • Mleko – 250 ml;
  • Margaryna – 120 g (może być masło);
  • Żółtko jaja – 2 szt;
  • Jagody – 250 g;
  • Mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżeczka;
  • Cukier – 5 łyżeczek;
  • Jajko – 1 szt.

Przygotowanie:

Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki aby miały temperaturę pokojową. Margarynę rozpuszczamy w małym garnuszku. Mleko podgrzewamy.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże,  cukier puder i sól. Mieszamy suche składniki. Dodajemy mleko, żółtka i zagniatamy ciasto.

Wyrabiamy ciasto – ja na szczęście używam miksera ale nieraz robiłam to ręką. Na koniec dodajemy przestudzoną margarynę i ponownie wyrabiamy. 

Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce – ja wstawiam do nagrzanego  piekarnika (ok 40-50 stopni) na 1,5 godziny.

Jagody myjemy i osuszamy. W miseczce mieszamy je z mąką ziemniaczaną.

Kawałek ciasta odrywamy i rozpłaszczamy na ręce, na środek wkładamy 2 łyżeczki jagód i niecałe pół łyżeczki cukru. Zalepiamy jak pierogi, a na blachę układamy łączeniem do dołu. 

Bułki smaruję roztrzepanym jajkiem i każdą posypuję odrobiną cukru.

Bułeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut.

Smacznego!!! A jest do czego 😉

Napisz swoją opinię