Bułki z truskawkami
Najszybsze bułeczki jakie do tej pory robiłam. A do tego jaki minimalizm w składnikach 🙂 A zatem czego więcej potrzeba. A do tego nie są to bułki na drożdżach więc też miła odmiana. Szybko, tanio i smacznie! Ja zrobiłam z truskawkami ale jestem pewna, że inne owoce również się sprawdzą, co zapewne sama sprawdzę w niedługim czasie 😉
Kaloryczność:
Całość – 11 bułeczek – 4010 kcal
1 Bułka 130 g – 365 kcal
Składniki:
- Mąka pszenna – 600 g (3 szklanki);
- Jogurt naturalny – 400 g;
- Cukier – 150 g ;
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
- Truskawki – ok 200 g (11 średnich truskawek);
Składniki Kruszonka:
- Mąka pszenna – 100 g;
- Cukier – 60 g (3 łyżki);
- Masło – 45 g (3 łyżki).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, jogurt, sodę i zagniatamy ciasto.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i osuszamy. Następnie każdą kroimy na 4 części.
Składniki kruszonki umieszczamy w misce (masło zimne) i łączymy do połączenia składników. Aż powstanie kruszonka.
Ciasto dzielimy na równe części lub rwiemy po kawałku. Formujemy kulkę, spłaszczamy układamy na blaszce wyłożonej papierem, na środku nacinamy nożem krzyż (po to by bułki wyrosły dobrze), układamy truskawki (u mnie jedna truskawka na bułkę) i posypujemy kruszonką.
Bułeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20-25 minut.
Smacznego!