Zapiekany Kogel-mogel
Zapiekany kogel-mogel – smak dzieciństwa. Powstał jak większość z potrzeby zużycia półproduktów 😉 Ostatnio na tapecie była beza, a zatem pozostało trochę żółtek. I stąd kogel-mogel. Standardowo dodałam coś od siebie, większość zachwycona, no z jednym wyjątkiem który się zasłodził 😉 Zatem uprzedzam jest to deser dla prawdziwych łasuchów.
Kaloryczność:
Cały tort – 2500 g – 1311 kcal
1 porcja – 250 g – 220 kcal
Składniki (6 porcji):
- Żółtka jaja – 12 szt.;
- Cukier puder – 10 łyżeczek;
- Ciasteczka kokosowe – 9 szt.;
- Truskawki – ok 15 szt.;
- Czekolada mleczna – 3 kostki;
- Bita śmietana – 50 ml.
Przygotowanie:
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 200 stopni.
Przygotowujemy kokilki (lub inne naczynia do zapiekania), na dnie każdego naczynia rozkruszamy po 1,5 ciasteczka, a na środku układamy truskawkę.
W misce umieszczamy żółtka i cukier i ubijamy do momentu aż powstanie puszysta masa.
Przekładamy kogel-mogel do naczyń do zapiekania.
Tak przygotowane desery wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 8-10 minut. Na minutę przed wyjęciem układamy na wierzchu czekoladę żeby się nieco roztopiła. Po wyjęciu układamy truskawki i dekorujemy bitą śmietaną.
Jemy jak jeszcze jest ciepłe 🙂
Smacznego!!!