czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Zapiekany Kogel-mogel

13
06
2020

Zapiekany kogel-mogel – smak dzieciństwa. Powstał jak większość z potrzeby zużycia półproduktów 😉 Ostatnio na tapecie była beza, a zatem pozostało trochę żółtek. I stąd kogel-mogel. Standardowo dodałam coś od siebie, większość zachwycona, no z jednym wyjątkiem który się zasłodził 😉 Zatem uprzedzam jest to deser dla prawdziwych łasuchów. 

Kaloryczność:

Cały tort – 2500 g – 1311 kcal

1 porcja – 250 g220 kcal 

 

Składniki (6 porcji):

  • Żółtka jaja – 12 szt.;
  • Cukier puder – 10 łyżeczek;
  • Ciasteczka kokosowe – 9 szt.;
  • Truskawki – ok 15 szt.;
  • Czekolada mleczna – 3 kostki;
  • Bita śmietana – 50 ml.

Przygotowanie:

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 200 stopni.

Przygotowujemy kokilki (lub inne naczynia do zapiekania), na dnie każdego naczynia rozkruszamy po 1,5 ciasteczka, a na środku układamy truskawkę.

W misce umieszczamy żółtka i cukier i ubijamy do momentu aż powstanie puszysta masa. 

Przekładamy kogel-mogel do naczyń do zapiekania.

Tak przygotowane desery wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 8-10 minut. Na minutę przed wyjęciem układamy na wierzchu czekoladę żeby się nieco roztopiła. Po wyjęciu układamy truskawki i dekorujemy bitą śmietaną.

Jemy jak jeszcze jest ciepłe 🙂

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię