Naleśniki bananowe



Naleśniki bananowe – super pomysł na banana, który wydaje się być nie pierwszej świeżości, troszki czarniutki 😛
Jak wiecie u mnie w domu nie marnujemy jedzenia, oczywiście wszystko w granicach rozsądku. Zazwyczaj dojrzałe banany wykorzystuję do koktajlu lub placków, a dziś wymyśliłam sobie bananowe naleśniki. Pochwałka od rodziny była więc śmiało możecie robić 🙂
Kaloryczność:
Całość 6 naleśników – 350 g – 900 kcal
1 naleśnik – 58 g – 150 kcal
Składniki:
- Mąka pszenna – 100 g (10 płaskich łyżek);
- Mleko – 150 g;
- Jajka – 2 szt.;
- Banany – 100 g (2 szt.);
- Sól – szczypta;
- Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki;
- Olej – 15 g;
- Cukier puder – do posypania na koniec.
Przygotowanie:
Do kielicha blendera wrzuciłam jajka, mleko, banany i szczyptę soli. Zmiksowałam składniki. Następnie przełożyłam masę do miski i dodałam mąkę – wymieszałam wszystko dokładnie. Na nagrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, a następnie łyżkę ciasta, rozprowadzamy na całej powierzchni i smażymy z jednej i drugiej strony.
Podajemy zwinięte w rulonik i posypane cukrem pudrem.
Smacznego!!!