czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Naleśniki bananowe

29
06
2020

Naleśniki bananowe – super pomysł na banana, który wydaje się być nie pierwszej świeżości, troszki czarniutki 😛

Jak wiecie u mnie w domu nie marnujemy jedzenia, oczywiście wszystko w granicach rozsądku. Zazwyczaj dojrzałe banany wykorzystuję do koktajlu lub placków, a dziś wymyśliłam sobie bananowe naleśniki. Pochwałka od rodziny była więc śmiało możecie robić 🙂

Kaloryczność:

Całość 6 naleśników – 350 g – 900 kcal

1 naleśnik – 58 g – 150 kcal

 

Składniki:

  • Mąka pszenna – 100 g (10 płaskich łyżek);
  • Mleko – 150 g;
  • Jajka – 2 szt.;
  • Banany – 100 g (2 szt.);
  • Sól – szczypta;
  • Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki;
  • Olej – 15 g;
  • Cukier puder – do posypania na koniec.

Przygotowanie:

Do kielicha blendera wrzuciłam jajka, mleko, banany i szczyptę soli. Zmiksowałam składniki. Następnie przełożyłam masę do miski i dodałam mąkę – wymieszałam wszystko dokładnie.  Na nagrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, a następnie łyżkę ciasta, rozprowadzamy na całej powierzchni i smażymy z jednej i drugiej strony. 

Podajemy zwinięte w rulonik i posypane cukrem pudrem.

Smacznego!!!

 

Napisz swoją opinię