Kurczak pieczony na butelce piwa



Jeżeli macie ochotę na soczystego, aromatycznego kurczaczka ten przepis będzie idealny. Kurczaka w ten sposób robiłam już kilka razy, ale dopiero teraz wrzucam – zazwyczaj jest bardzo szybko zjadany 😉 Ale to chyba dobrze o nim świadczy 😉 Robi się go dość szybko i niewiele pracy potrzeba, smakuje naprawdę wyśmienicie i jak wygląda,może troszkę jak słonik, ale… 😉
Składniki:
- Kurczak -1 szt.;
- Czosnek – 4-6 ząbków;
- Olej – 2-3 łyżki;
- Majeranek – 1-2 łyżki;
- Słodka papryka – 2 łyżki;
- Pieprz Cayenne – 1 łyżeczka;
- Sól;
- Pieprz;
- Piwo – 1 butelka.
Przygotowanie:
Kurczaka nacieramy marynatą – mieszam: olej,majeranek, słodka paprykę, pieprz Cayenne, sól, pieprz oraz starty czosnek – następnie nacieram kurczaka i wstawiam na noc do lodówki (jeśli nie mamy czasu wystarczy choć na 2 godzinki).
Butelkę zanurzamy w ciepłej wodzie, by naklejki odeszły i myjemy dokładnie.
Kurczaka nadziewamy na butelkę, ustawiamy w nieco wyższym naczyniu, by soki miały gdzie spływać i wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok 1,5 – 2 godz. (1 kg kurczaka = 1 godzina pieczenia).
W trakcie pieczenia piwo oblewa kurczaka, aby był soczysty. Ja dodatkowo co 20 minut wsypuję do butelki po pół łyżeczki soli, wówczas piwo buzuje i wypływa z butelki.
Podajemy z ziemniaczkami, kopytkami i ulubionymi surówkami.
Smacznego!!!