czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kurczak pieczony na butelce piwa

16
06
2020

Jeżeli macie ochotę na soczystego, aromatycznego kurczaczka ten przepis będzie idealny. Kurczaka w ten sposób robiłam już kilka razy, ale dopiero teraz wrzucam – zazwyczaj jest bardzo szybko zjadany 😉 Ale to chyba dobrze o nim świadczy 😉 Robi się go dość szybko i niewiele pracy potrzeba,  smakuje naprawdę wyśmienicie  i jak wygląda,może troszkę jak słonik, ale… 😉

 

Składniki:

  • Kurczak -1 szt.;
  • Czosnek – 4-6 ząbków;
  • Olej – 2-3 łyżki;
  • Majeranek – 1-2 łyżki;
  • Słodka papryka – 2 łyżki;
  • Pieprz Cayenne – 1 łyżeczka;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Piwo – 1 butelka.

Przygotowanie:

Kurczaka nacieramy marynatą – mieszam: olej,majeranek, słodka paprykę, pieprz Cayenne, sól, pieprz oraz starty czosnek – następnie nacieram kurczaka i wstawiam na noc do lodówki (jeśli nie mamy czasu wystarczy choć na 2 godzinki).

Butelkę zanurzamy w ciepłej wodzie, by naklejki odeszły i myjemy dokładnie. 

Kurczaka nadziewamy na butelkę, ustawiamy w nieco wyższym naczyniu, by soki miały gdzie spływać i wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok 1,5 – 2 godz. (1 kg kurczaka = 1 godzina pieczenia).

W trakcie pieczenia piwo oblewa kurczaka, aby był soczysty. Ja dodatkowo co 20 minut wsypuję do butelki po pół łyżeczki soli, wówczas piwo buzuje i wypływa z butelki. 

Podajemy z ziemniaczkami, kopytkami i ulubionymi surówkami.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię