czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kotlety z kaszy jęczmiennej, ryżu i marchewki

22
06
2020

Jako, że ostatnio zasmakowałam w kotletach z kaszy, dziś zapraszam na kotlety z kaszy jęczmiennej – mojej ulubionej. Pomyślałam sobie, że skoro kotlety z kaszy gryczanej wyszły takie pyszne, to co dopiero wyjdzie z tej 😉 No a po drugie, zostało mi sporo kaszy i ryżu z dnia poprzedniego i tak oto powstał pomysł na… 

Marchewka, żeby było kolorowo  i słodko 🙂

Kaloryczność:

Całość – 10 kotlecików – 935 kcal

1 kotlecik 94 kcal 

 

 

Składniki (10 szt. po 50 g):

  • Kasza jęczmienna gotowana – 250 g (ok 65 g suchej);
  • Ryż gotowany – 170 g (ok 45 g suchej);
  • Marchewka – 150 g (1 średnia szt.);
  • Masło – 15 g (1 łyżka);
  • Jaja – 1 szt.;
  • Vegeta – 1 łyżeczka;
  • Bułka tarta – ok 2-3 łyżki;
  • Olej do smażenia – 20 g.

Przygotowanie:

Kaszę  i ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Następnie smażymy ją na maśle do miękkości (w trakcie podlewamy wodą). Kaszę i ryż zblendowałam i dodałam do nich marchewkę. Na koniec dodajemy jajko, vegetę (lub jak ktoś woli sól i pieprz) i wszystko dokładnie mieszamy. Zwilżonymi lekko dłońmi formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. 

Tak przygotowane kotleciki – smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Z każdej strony około 5 minut. Podajemy z ulubionymi warzywami, jajkiem lub tym na co mamy ochotę 😉

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię