Kotlety z kaszy jęczmiennej, ryżu i marchewki
Jako, że ostatnio zasmakowałam w kotletach z kaszy, dziś zapraszam na kotlety z kaszy jęczmiennej – mojej ulubionej. Pomyślałam sobie, że skoro kotlety z kaszy gryczanej wyszły takie pyszne, to co dopiero wyjdzie z tej 😉 No a po drugie, zostało mi sporo kaszy i ryżu z dnia poprzedniego i tak oto powstał pomysł na…
Marchewka, żeby było kolorowo i słodko 🙂
Kaloryczność:
Całość – 10 kotlecików – 935 kcal
1 kotlecik – 94 kcal
Składniki (10 szt. po 50 g):
- Kasza jęczmienna gotowana – 250 g (ok 65 g suchej);
- Ryż gotowany – 170 g (ok 45 g suchej);
- Marchewka – 150 g (1 średnia szt.);
- Masło – 15 g (1 łyżka);
- Jaja – 1 szt.;
- Vegeta – 1 łyżeczka;
- Bułka tarta – ok 2-3 łyżki;
- Olej do smażenia – 20 g.
Przygotowanie:
Kaszę i ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Następnie smażymy ją na maśle do miękkości (w trakcie podlewamy wodą). Kaszę i ryż zblendowałam i dodałam do nich marchewkę. Na koniec dodajemy jajko, vegetę (lub jak ktoś woli sól i pieprz) i wszystko dokładnie mieszamy. Zwilżonymi lekko dłońmi formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
Tak przygotowane kotleciki – smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Z każdej strony około 5 minut. Podajemy z ulubionymi warzywami, jajkiem lub tym na co mamy ochotę 😉
Smacznego!!!